Mihajlović: Žene žele jednake uslove za razvoj

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović rekla je na regionalnoj konferencije o rodnoj ravnopravnost pod nazivom "Šta žene žele" da je odgovor na to pitanje jednostavan - jednakost.

Zorana Mihajlović je na otvaranju konferencije Pro-femina 2016. rekla da muškarci ne treba da se uvrede, ali da je jedna pametna žena rekla da ćemo imati rodnu ravnopravnost kada u jednoj prostoriji bude isti broj nesposobnih žena koliko i nesposobnih muškaraca.

"Na jednostavno pitanje - šta žene žele, odgovor je da žele jednake uslove za razvoj, obrazovanje, zapošljavanje i napredak u karijeri, kao i uslove koji će pomoći da se borimo protiv porodičnog i partnerskog nasilja. Žele da doprinesu svojoj zemlji", naglasila je potpredsednica Vlade.

Mihajlovićeva, koja je predsednica vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je da država, takođe, ulaže napore da kako bi žene imale više prostora da se pojavljuju u društvenom i političkom životu.

"Devojčice mnogo ranije postanu svesne šta je to rodna ravnopravnost, ne kažem da je dečacima lako jer oni pre 18. godine počinju da se zatvaraju i da ne pokazuju svoje emocije da ne bi bili kao devojčice. Sa svoje strane, devojčice tada prestaju da se bave sportom da ne bi bile kao dečaci i kako god okrenemo svima nam je potrebna rodna ravnopravnost", navela je Mihajlovićeva.

Ukazala je da do rodne ravnopravnosti žene mogu da dođu samo zajedno sa muškarcima.

Mihajlovićeva je istakla da su jednaki uslovi zagarantovani Ustavom i upozorila da žene u Srbiji, na primer, imaju za 30 odsto manju platu za isti posao nego muškarci.

Napomenula je da je rodna ravnopravnost prisutna skoro svuda u svetu, a ne samo u Srbiji.

"Pitanje rodne ravnopravnost treba da bude iznad svake politike u bilo kojoj državi, pa i kod nas", poručila je Mihajlovićeva.

Urednica časopisa Lepota i zdravlje, koji je organizovao konferenciju, Lidija Ćulibrk upoznala je učesnike konferencije za istorijatom tog časopisa

Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a u Beogradu je istkla da je uloga žena veoma važna u radu te organizacije i pozvala ih da se priključe humanitarnom radu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво