RTS i RTV ne učestvuju u raspravi o medijskim zakonima

Direktori javnih servisa Aleksandar Tijanić i Dina Kurbatvinski-Vranešević naveli su, u zajedničkom saopštenju, da postupak formiranja Komisije za izmenu zakona o medijima nije bio transparentan i da sastav te grupe pokazuje "pristrasnost u korist određenih interesnih i medijskih grupacija".

Dva medijska javna servisa Srbije zajednički izražavaju svoj stav o postupku za donošenje i izmenu medijskih zakona u Republici Srbiji.

Medijski servisi Srbije ne prihvataju da, po pozivu Ministarstva kulture, učestvuju u jednodnevnoj, masovnoj raspravi na početku procesa „prilagođavanja medijske regulative evropskim standardima, uz učešće predstavnika državnih organa i institucija, javnih RTV servisa, nacionalnih i lokalnih medija, novinarskih i medijskih asocijacija, nacionalnih saveta i predstavnika nevladinih organizacija" (citat iz pisanog poziva Ministarstva kulture).
 
Medijski Javni servisi Srbije smatraju:

1. Postupak formiranja Komisije nije bio transparentan i njegov sastav pokazuje očiglednu pristrasnost u korist određenih interesnih i medijskih grupacija.

2. Imenovana Komisija Ministarstva kulture Republike Srbije, sastavljena većinom od stručnjaka koji su pre nekoliko godina napisali postojeće zakone - a ti zakoni u praksi nisu zadovoljili evropske standarde - i danas  su pozvani da popravljaju zakone koje su sami napisali.

3. Umesto da se višemesečnom javnom raspravom utvrde slabe tačke postojećih zakona, potom transparentno formira Komisija koja će sve primedbe i postojeću evropsku praksu uzeti u obzir prilikom sastavljanja novog predloga teksta zakona ili prilagođavanja postojećih, ceo postupak je obavijen netransparentnošću, misterioznošću, kadrovskom pristrasnošću i arbitražom Dragana Janjića, visokog funkcionera Ministarstva kulture.

4. Zaobilaženje široke i višemesečne javne rasprave, neprikupljanje stavova stručne i široke javnosti, te sastav Komisije, ukazuju na moguću  želju izvršne vlasti da ograniči postojeće medijske slobode i dovede Javne servise u zavisnost od izvršne vlasti - što je suprotno evropskom zakonodavstvu i interesima srpskog javnog mnjenja.

5. To su razlozi zbog kojih medijski javni servisi Srbije ne prihvataju učešće na „Medijskom saboru" koji, baveći se samo jedan dan izuzetno važnim pitanjima odnosa medija i države, građanskih sloboda i medijskih sloboda treba da posluži kao paravan ili opravdanje za moguću nameru da se medijska sfera modelira prema interesima dela vladajuće političke elite.

6. U želji da doprinesu institucionalnom jačanju medijskih sloboda i profesionalnih odgovornosti medija, medijski javni servisi Srbije učestvovaće u javnim raspravama, radu stručnih komisija i svim telima koja su ovim povodom transparentno formirana i čiji su sastav i rad neposredno stavljeni na uvid srpskoj javnosti. U međuvremenu, medijski javni servisi Srbije formiraće svoje komisije koje će pripremiti predloge i amandmane na postojeće i predviđene nove zakone i staviće ih na uvid srpskom javnom mnjenju, parlamentarnim strankama, svim medijima i evropskim institucijama koje se bave ovim pitanjem od najveće važnosti za budućnost demokratije, građana, nacije i države.


GENERALNI DIREKTOR        
RDU SRBIJE          
RADIO TELEVIZIJA SRBIJE        
Aleksandar Tijanić

GENERALNI DIREKTOR
RDU VOJVODINE
RADIO TELEVIZIJA VOJVODINE
Dina Kurbatvinsky Vranešević

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво