Potpisan Memorandum o dualnom obrazovanju

U Privrednoj komori Srbije potpisan je Memorandum o saradnji u razvoju elemenata dualnog obrazovanja u srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji, koje znatno utiče na smanjenje stope nezaposlenosti kod mladih.

Cilj Memoranduma je podrška Austrije Srbiji u uvođenju dualnog obrazovanja, a potpisali su ga Savezni ministar za Evropu, integraciju i spoljne poslove Austrije Sebastijan Kurc, predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i predsednik PKS-a Marko Čadež.

Čadež je objasnio da se Memorandumom utvrđuju okviri dugoročne saradnje sa austrijskim kolegama po pitanju reformisanja srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji. Oni će, kako je rekao, preneti svoje isksutvo, a najveću podršku mogu pružiti austrijske kompanije koje posluju u Srbiji, koje već imaju iskustva u takvoj vrsti obrazovanja.

"U ovom vaznom poslu podršku će nam pružiti Austrijska razvojna agencija ADA", rekao je Čadež i dodao da je u planu izrada novog profila – špediter, dok će profili poput bankarskog službenika i trgovca biti reformisani.

Osim što će projekat biti važan za podizanje kapaciteta Privredne komore Srbije, dualno obrazovanje će doprineti da mladi postanu konkurentni na tržištu Evropske unije.

Čadež je rekao da PKS upravo radi skeniranje koja su zanimanja potrebna srpskoj privredi I najavio da će to biti gotovo za dve, tri nedelje.

Posle potpisivanja, naveo je i da je Privredna komora Austrije poklonila 10.000 evra Prvirednoj komori Srbije za modernizaciju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić istakao je izuzetnu saradnju sa predstavnicima Austrije navodeći da je jedan od najvažnijih zadataka razvijanje modela zanatskog obrazovanja kakav odgovara prilikama u Srbiji, kao i socijanim partnerima do tri nedelje.

"Dualno obrazovanje je jedan izuzetan vid javno-privatnog partnerstva, partnerstva kakvo želimo da razvijemo, i ono podrazumeva saradnju kompanija i škola na svim nivoima, ne samo sa srednjim stručnim, već i sa osnovnim školama i fakultetima", rekao je Verbić.

Naredni korak – motivacija učenika 

Ukazao je da se na primeru majskih poplava videlo koliko kompanije mogu da pomognu školama, što znači da se sa njima može sarađivati, ne samo po pitanju praktične nastave već i u svakom drugom smislu.

"Kompanije mogu da pomognu, ne samo za praksu nego i kada se vrši rekonstrukcija škole, kada se nabavljaju udžbenici, stimulišu đaci, tu nam je potrebno da svaka škola ima svog patrnera u privredi", objasnio je Verbić.

Prema njegovim rečima, važan sledeći korak jeste motivacija učenika da upisuju profile za rad u oblasti metalske ili recimo kožarske struke.

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl obećao je da će Austrija i njegova institucija učiniti sve kako Srbija, po pitanju dualnog obrazovanja postane najbolji primer u Evropi.

Rekao je da se Evropa suočava sa velikim problemom nezaposlenosti mladih, a da zemlje koje imaju dualno obrazovanje, taj problem gotovo nemaju.

Najbolji recept za suzbijanje nezaposlenosti mladih jeste kombinacija obuke u preduzećima i školama.

Dualno obrazovanje u Srbiji, prema njegovim rečima je u začecima i dete koje tek treba da raste, a u čemu će pomagati Austrija.

Mladima je neophodno da se pruži perspektiva za budućnost, naglasio je Lajtl.

ajtl je istakao da su Austrija i Srbija partneri i da ga raduje što građani Srbije veliko poverenje imaju u Austriju, koja je, prema aktuelnom istraživanju javnog mnjenja, iza Rusije i Kine treća zemlja po poverenju koje uživa u Srbiji, a prva od evropskih država.

Ministar Kurc je istakao da je austrijski model dualnog obrazovanja postao jedan od glavnih izvoznih proizvoda Austrije.

"Austrija kao mala zemlja možda na svetskim prvenstvima u mnogim sportovima nije u vrhu, ali je u samom svetskom vrhu kada je reč o dualnom obrazovanju. To naše iskustvo želimo da podelimo sa Srbijom", naglasio je on.

Kurc je ukazao i na tesne privredne veze dve zemlje, ističući da u Srbiji posluje oko 500 austrijskih firmi, kao i da je saradnja dve privredne komore veoma važna u tesnim vezama dve države.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 09. feb 2016, 14:45) - anonymous [neregistrovani]

paznja paznja

Saradnja skola i preduzeca treba da postooji u sticanju prakse ali ne u tome da drzava smanji finansije i da skole jure privatnike da dodju do novca, kao sto je to u Americi.

(utorak, 09. feb 2016, 13:49) - Saša2964 [neregistrovani]

Potpisan memorandum o dualnom obrazovanju

Svim učenicima koji su osvojili medalje šaljem čestitku
Učenici Srbije osvajači medalja

Na naučnim olimpijadama informatičko-prirodnih nauka
srpski srednjoškolci pokazali su puno odlika.

Svojim znanjem vladali su samouvereno,
sigurni u tačnost zadatke su rešavali smireno.

Među milionima takmičara koji su učestvovali
srpske učenike medaljama su odlikovali.

Time su dokazali pripadnost svetskom vrhu nauke,
gde u savladavanju novih spoznaja nemaju muke.

Ponosno su stajali pored zastave Srbije,
i dali doprinos promociji nacije.

Pored bavljenja naukom imaju i druge aktivnosti,
zato od sebe stvaraju kompletne ličnosti.

Srpski učenici poseduju puno talenata,
čije su vrednosti nivoa dijamanata.

Roditelji i profesori prema učenicima imaju posvećenost,
zaslužni su za ovako blistavu mladost.

Ovoj deci celi svet se divi,
oni znaju zašto se živi.

Zato što imaju mladost
pred njima je budućnost.

Oni će dalje na univerzitetima znanje sticati,
i jednog dana zemlji Srbiji pomagati.

Saša Ilić