Kuda prolaze gasovodi, toplovodi, elektromreže

Srbija još nema preciznu evidenciju o katastarskim vodovima, odnosno plansku dokumentaciju kuda sve prolaze gasovodi, toplovodi, elektromreže, vodovod i kanalizacija, telefonija, kablovske mreže, posebno privatnih operatera.

Republički geodetski zavod trebalo bi do kraja godine da završi katastar vodova, i da preduzeća koja ih poseduju mogu da upišu prava svojine nad njima. To je neophodno da se završi pre restrukturiranja javnih preduzeća. 

Prednost katastra instalacija jeste to što će na jednom mestu moći da se vide svi vodovi kako javnih preduzeća, tako i privatnih u celoj zemlji.

"Prednost ovog sistema je što se sada upisuje i vlasništvo nad tim instalacijama. To znači da će vlasnik svog voda moći da sutra recimo ustupi taj vod nekome ili iznajmi, proda ili upiše hipoteku i tako oslobodi sredstva za dalje investicije", rekao je Borko Drašković, direktor RGZ-a.

Digitalni registar sadržaće podatke - podzemnih i nadzemnih postrojenja sa pripadajućim uređajima koji su izgrađeni na vodovima. Svaki od njih imaće katastarski broj, sa podacima o vrsti i dužini voda. Međutim, da bi to zaživelo u praksi moraju da se isprave dugogodišnje nepravilnosti u tim preduzećima.

Na skupu na kojem je predstavljen katastar vodova, bilo je mnogo pitanja za nadležne u katastru.

Odgovarajući na pitanje da li je potrebno dostavljati dokaz o rešenim svojinsko-pravnim odnosima, Slobodan Živanović, pravnik RGZ-a kaže da po Zakonu o katastru i pravilniku dozvoljna je samo uz građevinska i upotrebna dozvola - ne traži se isprava rešenje o imovini.

"Pretpostavka je da ste to već rešili pre nego što ste dobili građevinsku i uporebnu dozvolu", kaže Živanović.

Na pitanje odakle će se uzimati podatak o parceli kroz koju prolaze svi vodovi, Živanović kaže da će se sa lokalnim samoupravama videti da li je dovoljno uverenje kojim se potvrđuje da li se taj vodi odnosi na tu građevinsku dozvolu .

Gađevinska i upotrebna dozvola treba da sadrži podatke o parcelama preko kojih vod prolazi, ispod ili iznad, kaže Živanović.

U Republičkom geodetskom zavodu rade na izmenama pravilnika o katastru vodova. To će, kažu, pomoći u izradi planova projektne dokumentacije i izgradnje, i omogućiti pametno upravljanje sistemima.

Kada katastar vodova bude napravljen znaće se konačno šta poseduju javna preduzeća, ali i privatnici, posebno kablovski operateri.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво