Spasen orao kod Apatina, ptica vraćena u prirodu

U rezervat prirode "Gornje Podunavlje", u Apatinski rit, na slobodu je pušten orao belorepan koji je pre pet dana u vrlo teškom zdravstvenom stanju nađen u okolini ovog zaštićenog područja, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Iznemoglu pticu su pronašli radnici "Vojvodinašuma", preduzeća koje upravlja ovim rezervatom.

Posle brze konsultacije sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, ptica je istog dana prebačena na veterinarski pregled u prihvatilište za divlje životinje zoo-vrta na Paliću.

Tamošnji veterinari su posumnjali na trovanje, pa su poluživu pticu brzo počeli da leče.

Oporavila se i postala vrlo vitalna, pa je odlučeno da se pusti na mesto u čijoj blizini je nađena, jer je, kako ornitolozi tvrde, vrlo moguće da se u Apatinskom ritu ili susednom Kopačkom ritu već gnezdi.

Nikola Stojnić, ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kaže da su se odlučili da je puste na mesto gde će vrlo lako moći da nađe dovoljno sveže hrane, jer je na ovom hranilištu ima tokom cele zime.

"To je i cilj hranilišta: da primami ptice koje, usled nedostatka hrane, vreba opasnost zatrovanih leševa, na kojima je u poslednje vreme stradalo puno naših belorepana. Ponudom zdravstveno bezbedne hrane, upravljač rezervata aktivno se brine da što više belorepana preživi period godine kada je hranu u prirodi najteže naći", kaže Stojnić.

U protekle dve godine, oko i u "Gornjem Podunavlju", nađeno je 11 uginulih orlova belorepana, a za većinu je utvrđeno da je uginuće posledica trovanja pesticidima, navedeno je u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar