Heroina iz Šekspirove

Stariji za mlade neretko kažu da su površni i nezainteresovani za tuđu nevolju. Stvarnost ih, srećom, demantuje. Osamnaestogodišnja Beograđenke već godinu dana deo svog slobodnog vremena posvećuje mladima u beogradskom Centaru za smeštaj dece i omladine sa teškoćama u razvoju.

Volonterka Una Radak kaže kada dođe u Centar pričaju o raznim stvarima o devojkama momcima, malo rade, crtaju i druže se.

"Raduju se kad dođem, čim uđem na vrata oni odmah skaču grle me", kaže Radakova.

Osim što im pomaže oko brojeva, pisanja i crtanja, sa njima deli tajne.

Una je najmlađa volonterka i pomaže timu stručnjaka - defektolozima, vajarima, inženjerima, koji kroz brojne radionice rade sa ovim ljudima.

"Mi smo ovde kao jedna porodica. Mi nastojimo da se naša deca ne osećaju kao da su u instituciji već da je ovo njihov drugi dom. da su srećni zadovoljni i nasmejani i da to shvataju kao drugu kuću", kaže Nada Mraković, rukovodilac Centra za dnevni boravak.

Zamenica direktora Centra za decu i omladinu Jelena Gajić kaže da centar ostvaruje saradnju sa lokalnom samopravom i udruženjima čime se ostvaruje i socijalizacija i inkluzija osoba ometenih u razvoju u društvenu sredinu.

Neke od aktivnosti kojima se najviše raduju su odlasci na bazen, razna takmičenja, pozorište, bioskop.

Za kraj druženja ekipu RTS-a poslužili su palačinkama koje su napravili sami. Dok su ih ispraćali rekli su nam i svoju najveću želju - da im u posetu dođe neko svima drag Novaaak Đoković!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво