Obeleženo 100 godina od Mojkovačke bitke

Svečana akademija povodom obeležavanja 100 godina od Mojkovačke bitke održana je u beogradskom Sava centru. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić tom prilikom izjavio je da će Srbija večno biti zahvalna svima koji su učestvovali u toj bici.

"Srbija će večno biti zahvalna onima koji su odlučili i učestovali u Mojkovačkoj bici. Srbija će to večito da pamti", rekao je Nikolić koji se preko video-linka obratio okupljenima na svečanoj akademiji u centru "Sava" u Beogradu.

Nikolić je prisutnima rekao da im zavidi što su večeras zajedno i obeležavaju "dan kad je srpski narod odlučio da odbrani svoju srpsku vojsku".

Predsednik Nikolić ocenio je da Mojkovačka bitka predstavlja "epopeju srpskog naroda iz Crne Gore".

"Želim da večeras obeležite, proslavite tako da nikom ne pada na pamet da nas na bilo koji način rastavi", poručio je predsednik iz Abu Dabija.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej naveo je da je današnji dan veliki jubilej, "ravan ili sličan kosovskom jubileju".

"Nisu žalili živote svoje i sve su učinili da obave veliki zadatak koji im je zadao tadašnji princ, budući kralj Aleksandar. Ta bitka je velika i slavna", rekao je Irinej.

Naveo je da je bratstvo srpskog i crnogorskog naroda istinsko bratstvo i izrazio nadu da ta dva naroda nikada ništa neće razdvojiti.

"To je naša nada, naša vera. To je ono što i jedan i drugi narod žele", dodao je Irinej.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da nije bilo Mojkovačke bitke, ne bi bilo ni vaskrsa na Kajmakčalanu.

Amfilohije je, obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji, takođe, rekao i da je "ministar prosvete ovih dana objavio rat Bogu, veri i veronauci".

Svečanost je održana uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja kako bi se obnovilo sećanje i zahvalnost herojskim podvizima junaka Mojkovačke bitke, a u organizaciji Odbora za proslavu stogodišnjice Mojkovačke bitke.

"Mojkovačka bitka ne sme biti stvar prošlosti, niti ćemo ikada zaboraviti heroje koji nisu žalili svoje živote za odbranu otadžbine žrtvujući se za spas srpske Vojske i srpske braće", rečeno je na Svečanoj akademiji.

Akademiji u centru "Sava" prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, brojni akademici, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

Na svečanoj akademiji premijerno su emitovane igrane scene koje su posebno snimane za obeležavanje jubileja, a u upriličen je svečani muzički program.  

Na današnji dan, 1916. godine počela je Mojkovačka bitka u Prvom svetskom ratu u kojoj su Crnogorci pod komandom serdara Janka Vukotića odbili ofanzivu znatno jačih austrougarskih snaga i time omogućili srpskoj vojsci odstupnicu prema Jadranu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 19. jan 2016, 07:24) - anonymous [neregistrovani]

Jedina država koja slavi poraze...

Strašno. Da su naši kraljevi bili i malo bolji, ne bi se većina naroda nakon pojedinih ratova bunila i osjećala ugroženima od strane Srba.

(utorak, 19. jan 2016, 06:32) - anonymous [neregistrovani]

cuh

Odmah da odgovorim ovima sto se bune da se slave porazi!vi ste samo jedan kratak trenutak pokusaja obescascavanja srpske istorije koji se desava vec vekovima.nisu protivnici srpske istorije i kulture samo danas 'pametni"oni se vekovima prave pametni.
mit.amfilohije me je odusevio hrabroscu i iskrenoscu sa svojom besedom.
hrabre me takvi ljudi,to je ta srbija koja je ispravna i casna.

(utorak, 19. jan 2016, 05:13) - U prolazu [neregistrovani]

?

Ne slave se porazi, nego se odaje pošta i počast onima koji su imali dovoljno hrabrosti da izadju na Mojkovačku bitku. Po vašem mišljenju izgubili, dobro, ali su bar bili. Kada se čovek bori nikada ne gubi, pa makar izgubio. Malo je i ruka, a malena i snaga, ali je srce veliko.
Slava svim našim hrabrim pretcima, u nadi da ćemo mi, njihovi potomci, imati makar mali delić njihove odlučnosti i hrabrosti za neke nove "poraze". Onaj koji nije spreman da se bori i da izgubi, taj se neće ni boriti, ni pobediti.
Poštovanje i pozdrav.

(ponedeljak, 18. jan 2016, 23:13) - anonymous [neregistrovani]

da

Slave se porazi.

(ponedeljak, 18. jan 2016, 21:20) - anonymous [neregistrovani]

Upravo tako predsednice

Izbor reci je jako bitan a predsednik Nikolic je izrekao pravu sustinu kome se i sbog cega odaje pocast na ovaj datum. Odaje se pocast onima koji su se tu licno borili, zrtvovali i ginuli i koji su svi redom bili Srbi iz CG. Ne odaje se pocast onima koji ih danas nicim zasluzeno svojataju u ime antisrpske politike i u ime proterivanja srpskog imena, jezika i identiteta iz CG. Zahvalnost moze samo da ide tim borcima, imenom i prezimenom, a nikako onima koji njihove kosti danas svojataju i zloupotrebljavaju protiv srpskog naroda.

(ponedeljak, 18. jan 2016, 21:16) - anonymous [neregistrovani]

srbin

Slava im! Svim palim za slobodu i opstanak Bratskom narodu. Srbija nikad nece ostaviti na cedilu i zaboraviti svoj Bratski narod svoje Kosovo svoju Crnu Gori i svoju Bosnu i Hercegovinu!

(ponedeljak, 18. jan 2016, 21:14) - anonymous [neregistrovani]

Slaba vajda.

Činjenica je da smo bili poraženi i da bez saveznika, kao i drugom svetskom ratu, ne bi više nikad videli Srbiju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">