Počinje rušenje dela zgrade Generalštaba

Zgrada "starog" Generalštaba na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine konačno će, 16 godina pošto je pogođena u NATO bombardovanju, biti rekonstruisana, jer su danas počeli radovi na pripremi terena za rušenje jednog njenog dela.

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je novinarima da je na osnovu postupka javne nabavke izabran izvođač radova i da se očekuje da će radovi na rušenju dela bloka A Generalštaba biti završšeni do kraja maja naredne godine.

Gašić je rekao da je firma "Elita-kop" dala najpovoljniju ponudu. "Želja nam je da se zadrži prednji deo i da se veza koja postoji sa starim Generalštabom uspostavi i da u tom objektu Vojska Srbije može da ima neke dalje aktivnosti", rekao je Gašić.

"Ovo što spolja vidite nije ni približno loše koliko je to unutra, tako da je, iz godine u godinu, sve veći rizik po prolaznike i moramo da taj deo objekta sklonimo i hvala Bogu da bude u zemlji dovoljno para da ponovo možemo da izgradimo ovaj blok za potrebe Vojske", rekao je Gašić.

Dodao je da će, pored izvođača radova, pirotehnička ekipa Vojske biti tu za svaki slučaj non-stop, iako je, kako je rekao, objekat pregledan i nema zaostataka "sredstava" iz 1999.
Ministar je rekao da će se zadržati beli mermerni kamen sa Brača, kao i crveni kamen, jer, kako je rekao, to je najvrednije od onoga što je ostalo.

Prema njegovim rečima, zavisno od dinamike radova, od Grada će se tražiti zatvaranje saobraćajnice koja od Slavije ide ka Železničkoj stanici, zbog bezbednosti građana.

"Učinićemo sve da se obezbedi maksimalna bezbednost i radnika koji rade na rušenju, ali i prolaznika i vozača", rekao je Gašić.

Načelnik Uprave za infrastrukturu Ministarstva odbrane, pukovnik Milorad Đokić, rekao je da za sada sve aktivnosti idu po planu i da se sve predviđene mere sprovode.

"Procenjena površina rušenja je negde oko 5.000 kvadratnih metara. Za izvođenje tih radova koristiće se vrlo složena tehnika koju 'Elita-kop' ima", rekao je Đokić.

Generalštab Vojske je pogođen u dva navrata u NATO bombardovanju 1999. godine, i to 29. aprila i 7. maja, a nakon rušenja nestabilnih delova, planirana je rekonstrukcija i povraćaj objekta u prvobitno stanje.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 28. nov 2015, 09:45) - Марколини [neregistrovani]

Шта ћемо са рушењем старог Бгд-а?

Много сте се узрујали за једну зграду о којој можемо данима дебатовати само зато што вас ова арх. Добровића креација у спомен тзв партизанским биткама подсећа на то неко шатро "лепо, титово време"....Нисам чуо до сада ниједан апел неког од вас у вези са рушењима неокласицистичких кућа из XIX века на Дорћолу, Светог Саве или предивних примера Art Deco и "Модерне" XX века којима се дефинитивно затиру трагови Београда пре те толико омиљене у РС "титовске епохе"....

(petak, 27. nov 2015, 19:01) - anonymous [neregistrovani]

svasta

Neznam sta ce vojska u centru grada gde mogu da se dobre pare uzmu od nekih investitora i uloze u vojsku koja itekako treba pare.
Uz to sve, samo ce da se stvaraju guzve uz rotaciona svetla itd.
Ovako moramo da se zaduzujemo...

(petak, 27. nov 2015, 15:41) - anonymous [neregistrovani]

Re: Zapamtite

Ne ruši se cela zgrada, već samo jedan deo. Ostatak će se rekonstruisati.

(petak, 27. nov 2015, 15:39) - anonymous [neregistrovani]

Bojim se

Kada se završi "rekonstrukcija" (ovaj termin valjda podrazumeva da se nešto dovede u stanje kakvo je i bilo, a ne da se sruši i zadrži fasada) zgrada će završiti u privatizaciji, odnosno za nesrazmerno male pare, pošto nije profitabilna, završiće u vlasništvu nekog tajkuna.
A i sama zgrada je megalomanska za Vojsku Srbije, Bila je potaman za komandni centar JNA i, ne zaboravite, i Teritorijalnu odbranu, ali za sadašnju VS, previše je.

(petak, 27. nov 2015, 15:21) - anonymous [neregistrovani]

Zapamtite

Sramota rusiti zgrade zasticene zakonom... Ako sebe ne postujemo ko ce nas postovati ? Cak i da najskuplji hotel nikne na tom mestu, opet nece ni priblizno nadoknaditi stetu rusenja istorije Srbije.