Čitaj mi!

Gašić: Niko ne može nelegalno da uđe u Srbiju

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je tokom današnje posete kampu u Miratovcu i Centru za prihvat migranata u Preševu, da niko ne može nelegalno da uđe u Srbiju i istakao da nema indicija da je na bilo koji način ugrožena bezbednost građana.

Bratislav Gašić je naglasio da se svi migranti koji dođu u Srbiju rigorozno kontrolišu, prolaze više kontrola i budu registrovani u bazi podataka. 

Govoreći o aktuelnoj situaciji na terenu u tom području istakao je da je reč o dobrom primeru organizovane akcije na državnom nivou ukazujući na saglasje svih institucija zaduženih za zbrinjavanje migranata.

Gašić je, komentarišući što je jedan od terorista koji je učestvovao u napadu u Parizu došao u Francusku iz Grčke, rekao da Srbija jedina ozbiljno vodi evidenciju o migrantima.

"Vi sami vidite da dolaze bez dokumenta. Prolaze kroz tri zemlje, Tursku, Grčku i Makedoniju, pa čak i Bugarska kao četvrta zemlja. Oni dolaze bez dokumenata, mi ne možemo više da uradimo od ovog što radimo", dodao je Gašić.

Gašić je istakao da je Srbija jedina zemlja na toj ruti gde se migrantima uzimaju otisci prstiju i podaci koji mogu da se dobiju.

Ističe da neće da komentariše informaciju koja kruži – da je terorista koji je izvršio napade u Francuskoj, prošao kroz Srbiju. "Vidite da je jedan broj terorista imao državljanstvo Francuske", rekao je Gašić.

Ministar odbrane je izneo podatak da je u poslednjih šest meseci kroz Srbiju prošlo 490.000 migranata i ponovio da se svi kontrolišu.

"Ja ne kažem da u ovih 490.000 koji su prošli kroz Srbiju nije bio i taj jedan koji je učestvovao u terorističkoj akciji. Prošli ste kompletnu rutu, na samom ulasku u Srbiju postoji punkt gde kroz skener, kroz jedan detaljan pregled policije prođe svako. Posle toga sve se ponovo detaljno pregleda u Preševu. Videli ste i dve kutije u kojima su oduzeti noževi, makaze i sve što na bilo koji način može da ugrozi bezbednost", objasnio je Gašić.

Naglasio je da nema indicija da je na bilo koji način ugrožena bezbednost građana Srbije i da se u Preševu pored rigorozne kontrole nastavljaju i radovi na uređenju prihvatnog centra za zimske uslove.

Za 24 časa 3.000 migranata prošlo kroz Preševo 

Prema podacima Crvenog krsta i komesarijata za izbeglice u poslednja 24 sata kroz Preševo je prošlo oko 3.000 migranata.

"Od prošle noći mi smo podelili oko 1.700 obroka. Obroke uglavnom uzimaju porodice sa decom. Za sada imamo dovoljno hrane, vode i odeće. Pratimo situaciju i videćemo šta će biti kad krenu padavine", ocenjuje sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Haljimi.

Ministar Gašić je, nakon obilaska Miratovca i dela duž granice sa Makedonijom, u centru u Preševu posetio izvođače radova koji pripremaju objekte za zimu. Pored adaptiranja hale bivše Duvanske industrije u toku je postavljanje kontejnera i izgradnja prilaznog puta pored železničke stanice.

"Ubrzano gradimo novi prilazni put kako bi rasteretili ulaz u Preševo i kako bi građani normalno mogli da koriste ulicu. Apelujem i na veće angažovanje lokalne samouprave i da zajedno stvorimo bolje komunalne uslove", rekao je Gašić.

Od pre nekoliko dana autobusi koji prevoze migrante parkiraju se na ulaz u Preševo, što je doprinelo da se smanje gužve ispred samog prihvatnog centra.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 15. nov 2015, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

pa ako nemaju dokumente onda nije legalno....

kako to da bas ni jedan document nisu ponijeli????
I mi smo bili izbjeglice ali smo imali bar jedan document sa slikom.....da su bas sve izgubili neka pricaju nekom drugom......

(nedelja, 15. nov 2015, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

cekaj malo

usli legalno a nemaju dokumente? sta onda to definise kao ,,legalno''? sto ste vi videli da ulaze?
Sto se pasosa tice neki imaju neki nemaju ali smrdi tu nesto,ko zna

(nedelja, 15. nov 2015, 16:14) - ranka [neregistrovani]

Otkud mu sad pasos

Kako da je sad kod napadaca pronadjen pasos a nije ga imao kad se registrovao u Srbiji. To nesšto čudno miriše!!!!

(nedelja, 15. nov 2015, 16:12) - Sasa [neregistrovani]

Gospodine Gasicu

A ovi sto ulaze iz Makedonije i to po nekoliko hiljada po vama legalno ulaze,,,,ajde covece .