Читај ми!

Gašić: Niko ne može nelegalno da uđe u Srbiju

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je tokom današnje posete kampu u Miratovcu i Centru za prihvat migranata u Preševu, da niko ne može nelegalno da uđe u Srbiju i istakao da nema indicija da je na bilo koji način ugrožena bezbednost građana.

Bratislav Gašić je naglasio da se svi migranti koji dođu u Srbiju rigorozno kontrolišu, prolaze više kontrola i budu registrovani u bazi podataka. 

Govoreći o aktuelnoj situaciji na terenu u tom području istakao je da je reč o dobrom primeru organizovane akcije na državnom nivou ukazujući na saglasje svih institucija zaduženih za zbrinjavanje migranata.

Gašić je, komentarišući što je jedan od terorista koji je učestvovao u napadu u Parizu došao u Francusku iz Grčke, rekao da Srbija jedina ozbiljno vodi evidenciju o migrantima.

"Vi sami vidite da dolaze bez dokumenta. Prolaze kroz tri zemlje, Tursku, Grčku i Makedoniju, pa čak i Bugarska kao četvrta zemlja. Oni dolaze bez dokumenata, mi ne možemo više da uradimo od ovog što radimo", dodao je Gašić.

Gašić je istakao da je Srbija jedina zemlja na toj ruti gde se migrantima uzimaju otisci prstiju i podaci koji mogu da se dobiju.

Ističe da neće da komentariše informaciju koja kruži – da je terorista koji je izvršio napade u Francuskoj, prošao kroz Srbiju. "Vidite da je jedan broj terorista imao državljanstvo Francuske", rekao je Gašić.

Ministar odbrane je izneo podatak da je u poslednjih šest meseci kroz Srbiju prošlo 490.000 migranata i ponovio da se svi kontrolišu.

"Ja ne kažem da u ovih 490.000 koji su prošli kroz Srbiju nije bio i taj jedan koji je učestvovao u terorističkoj akciji. Prošli ste kompletnu rutu, na samom ulasku u Srbiju postoji punkt gde kroz skener, kroz jedan detaljan pregled policije prođe svako. Posle toga sve se ponovo detaljno pregleda u Preševu. Videli ste i dve kutije u kojima su oduzeti noževi, makaze i sve što na bilo koji način može da ugrozi bezbednost", objasnio je Gašić.

Naglasio je da nema indicija da je na bilo koji način ugrožena bezbednost građana Srbije i da se u Preševu pored rigorozne kontrole nastavljaju i radovi na uređenju prihvatnog centra za zimske uslove.

Za 24 časa 3.000 migranata prošlo kroz Preševo 

Prema podacima Crvenog krsta i komesarijata za izbeglice u poslednja 24 sata kroz Preševo je prošlo oko 3.000 migranata.

"Od prošle noći mi smo podelili oko 1.700 obroka. Obroke uglavnom uzimaju porodice sa decom. Za sada imamo dovoljno hrane, vode i odeće. Pratimo situaciju i videćemo šta će biti kad krenu padavine", ocenjuje sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Haljimi.

Ministar Gašić je, nakon obilaska Miratovca i dela duž granice sa Makedonijom, u centru u Preševu posetio izvođače radova koji pripremaju objekte za zimu. Pored adaptiranja hale bivše Duvanske industrije u toku je postavljanje kontejnera i izgradnja prilaznog puta pored železničke stanice.

"Ubrzano gradimo novi prilazni put kako bi rasteretili ulaz u Preševo i kako bi građani normalno mogli da koriste ulicu. Apelujem i na veće angažovanje lokalne samouprave i da zajedno stvorimo bolje komunalne uslove", rekao je Gašić.

Od pre nekoliko dana autobusi koji prevoze migrante parkiraju se na ulaz u Preševo, što je doprinelo da se smanje gužve ispred samog prihvatnog centra.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво