Čitaj mi!

Jakšić: Najava rata pokreće nove akte terorizma

Spoljnopolitički komentator "Politike" Boško Jakšić kaže za RTS da je intenziviranje rata sa džihadistima najava spirale na koju će oni odgovoriti novim aktima terorizma. Smatra da je u ovom trenutku jedini mogući odgovor na terorizam da se svet okrene rešavanju uzročnika krize u Siriji i Iraku.

Boško Jakšić je, u razgovoru za RTS, rekao da su jedinstvo i solidarnost sa Parizom lepa pojava, ali da je to neodgovarajući odgovor na opasnosti koje vrebaju i koje su najavljene i za druge delove sveta.

"Ovo što se dogodilo u Parizu potvrda je ambicije Islamske države da preuzme svetsko liderstvo džihadističkog pokreta, da potisne Al Kaidu, da se pretvori u globalnu terorističku opasnost, a način veoma dobro organizovanih napada u Parizu potvrđuje da Zapad ili svet još uvek nema adekvatne odgovore na problem terorizma", rekao je Jakšić.

Istakao je da će inteziviranje rata, koji je Francuska najavila, kao odgovor imati nove akte terorizma.

"Predsednik Oland je najavio otvoreni rat, što znači da će intenzivirati svoje akcije po Siriji, ali ako pogledamo i američko bombardovanje duže od godinu dana, pa i rusko za mesec i po dana, ti rezulati nisu doveli do ozbiljnih posledica, načinjanja Islamske države, a kamoli je pobedili", kaže Jakšić.

Dodaje da je u ovom trenutku odgovor onaj koji zvuči kao fraza - "da se svet okrene rešavanju uzročnika krize".

"A on je upravo u Iraku i Siriji, tamo gde je davno započeto sve, još 2003. godine sa američkom invazijom", smatra Jakšić.

Dodaje da zapadne službe bezbednosti nisu u stanju da predvide napad, čak ni u zemljama gde se to očekivalo, imajući u vidu da su islamisti kao naredne ciljeve odredili Rusiju, Britaniju, Nemačku, Italiju.

"Mi ne znamo znamo gde će se dogoditi sledeći napad, ali nažalost mislim da će se svakako dogoditi", kaže Jakšić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 15. nov 2015, 16:38) - anonymous [neregistrovani]

A, kako da rese uzrok krize, u...

...Siriji, oni koji su ga - "projektovali"!? Znas ti to bolje od mene moj - Jaksicu, ali 'ajde....

(nedelja, 15. nov 2015, 16:20) - anonymous [neregistrovani]

Pustinjska oluja

Pustinjsku oluju vetar doterao do Evrope