Читај ми!

Jakšić: Najava rata pokreće nove akte terorizma

Spoljnopolitički komentator "Politike" Boško Jakšić kaže za RTS da je intenziviranje rata sa džihadistima najava spirale na koju će oni odgovoriti novim aktima terorizma. Smatra da je u ovom trenutku jedini mogući odgovor na terorizam da se svet okrene rešavanju uzročnika krize u Siriji i Iraku.

Boško Jakšić je, u razgovoru za RTS, rekao da su jedinstvo i solidarnost sa Parizom lepa pojava, ali da je to neodgovarajući odgovor na opasnosti koje vrebaju i koje su najavljene i za druge delove sveta.

"Ovo što se dogodilo u Parizu potvrda je ambicije Islamske države da preuzme svetsko liderstvo džihadističkog pokreta, da potisne Al Kaidu, da se pretvori u globalnu terorističku opasnost, a način veoma dobro organizovanih napada u Parizu potvrđuje da Zapad ili svet još uvek nema adekvatne odgovore na problem terorizma", rekao je Jakšić.

Istakao je da će inteziviranje rata, koji je Francuska najavila, kao odgovor imati nove akte terorizma.

"Predsednik Oland je najavio otvoreni rat, što znači da će intenzivirati svoje akcije po Siriji, ali ako pogledamo i američko bombardovanje duže od godinu dana, pa i rusko za mesec i po dana, ti rezulati nisu doveli do ozbiljnih posledica, načinjanja Islamske države, a kamoli je pobedili", kaže Jakšić.

Dodaje da je u ovom trenutku odgovor onaj koji zvuči kao fraza - "da se svet okrene rešavanju uzročnika krize".

"A on je upravo u Iraku i Siriji, tamo gde je davno započeto sve, još 2003. godine sa američkom invazijom", smatra Jakšić.

Dodaje da zapadne službe bezbednosti nisu u stanju da predvide napad, čak ni u zemljama gde se to očekivalo, imajući u vidu da su islamisti kao naredne ciljeve odredili Rusiju, Britaniju, Nemačku, Italiju.

"Mi ne znamo znamo gde će se dogoditi sledeći napad, ali nažalost mislim da će se svakako dogoditi", kaže Jakšić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво