Čitaj mi!

Migrantska ruta kroz Srbiju, novi prihvatni centri

Kako bi izbeglice, tokom zime, mogle da se odmore i vreme provedu na toplom i sigurnom, Srbija će obezbediti nove privremene prihvatne centre. Za to se koristi novac iz donacija. Jedna takva u iznosu od 2,3 miliona evra stiže iz Saveta Evrope.

Na migrantskoj ruti kroz Srbiju naći će se još najmanje jedno mesto za odmor od puta. Ministarstvo odbrane izdvojilo je 15 objekata od kojih bi neki mogli da se pretvore u privremene prihvatne centre.

"Govorimo o Knjaževcu, Nišu, Užicu, Somboru, Rumi, Vršcu, Beloj Crkvi, Aleksincu. Konačnu odluku koji će objekat biti upotrebljen za smeštaj migranata, kao i da li će biti više objekata, doneće nadležne službe", kaže portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić.

Na prvoj stanici u Srbiji, preševskom prihvatnom centru, dnevno se registruje šest hiljada ljudi. Mesta za još hiljadu biće kada se objekat nekadašnje Duvanske industrije adaptira. Nadaju se, pre zime.

"Znam da će biti mnogo poteškoća na putu, ali ću ih, nadam se, prevazići. Želja nam je jaka, bežimo od zime", kaže migrant.

"Za sada je vreme lepo. Nadam se da ću uspeti da pre jače zime stignem do Nemačke", kaže drugi migrant.

Za desetak dana otvara se i privremeni centar u Subotici, za pet hiljada izbeglica. Novac je donirala nemačka humanitarna organizacija. Bespovratna pomoć stiže i od Saveta Evrope, i to 2,3 miliona evra.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin očekuje da će od tog novca biti završeni prihvatni centri u Adaševcima i Šidu i još jedan prihvatni centar, koji bude najpotrebniji.

"Srbija je prva zemlja koja se prijavila za bespovratnu pomoć iz fonda za migrante. Svrha te pomoći jeste da se obezbedi da migranti i izbeglice imaju pristup osnovnim mogućnostima za sklonište i svemu što im treba u zimskom periodu", kaže Stefan Selen iz Banke za razvoj Saveta Evrope. 

Austrija, Srbija, Hrvatska i Slovenija obezbediće 50.000 kreveta za izbeglice. Do kraja godine, moraju da pripreme 12.000 smeštajnih kapaciteta.

broj komentara 0 pošalji komentar