Читај ми!

Zašto žene izbegavaju skrining raka dojke

U Srbiji svake godine oko 4.000 žena oboli od raka dojke, a oko 1.700 umre od te opake bolesti. Uprkos tome, tek svaka druga žena odazvala se pozivu na preglede, koji su organizovani u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Pre dve i po godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, kako žene u Srbiji ne bi gubile bitku sa tom bolešću. U tom periodu je spaseno 290 žena, jer su im pronađeni karcinomi i upućene su na dalje lečenje.

Ipak, zabrinjava podatak da se pozivu na pregled odazove tek svaka druga žena.  

Koordinatorka za skrining raka dojke, dr Ljiljana Lazić iz Instituta "Milan Jovanović Batut", rekla je u Dnevniku RTS-a da zdrave žene, koje nemaju nikakve simptome, smatraju da pregledi nisu neophodni.

"Možda ne dolaze na preglede i zbog obaveza i drugih prioriteta, ali i straha od smrti, bolesti i neizvesnosti", ukazuje dr Lazić.

Nažalost, većina žena nije svesna značaja preventivnih pregleda, pa se 75 odsto obolelih lekaru jave u kasnoj fazi, kada je lečenje dalje teže i neizvesnije.

"Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, u više od 90 odsto slučajeva on je izlečiv", naglašava dr Lazić.

U Srbiji se sve više radi na obuci radiologa i radioloških tehničara.

U prethodnom periodu, obučeno je njih oko 160, a u planu je novi program za obučavanje radioloških tehničara, kako bi se zadovoljile potrebe kada se skrining proširi.

Skrining raka dojke trenutno obuhvata žene od 50 do 69 godina, u 27 opština u Srbiji.

Dr Lazić napominje da i mlađe žene treba da brinu o svom zdravlju i da, osim redovnog godišnjeg lekarskog pregleda, jednom mesečno obavljaju samopreglede kako bi uočile eventualne promene na dojkama.

Ženama od 30 do 49 godina preporučuje se godišnji ultrazvučni pregled i mamografija po preporuci lekara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво