Prirodno blago Srbije, područje Karaš-Nera i zvanično zaštićeno

Zahvaljujući jedinstvenom biljnom i životinjskom svetu koji naseljava reku Neru, delove Deliblatske peščare i reke Karaš, Skupština Vojvodine proglasila je taj predeo srednjeg Banata zaštićenim područjem.

Nera predstavlja ekološki koridor od međunarodnog značaja, teče duž granice Srbije i Rumunije, povezujući Karpate i Panonsku niziju. Tekući kroz ravnicu zadržala je planinski tok, a njen biljni i životinjski svet karakterističan je za brdske predele.

"Reke Nera i Karaš su jedine dve neuređene reke u Vojvodini. Nisu prokopani kanali, a reka Nera s vremena na vreme plavi pogotovu u prolećnim mesecima i samim tim kako se voda izliva, nastaju čuvene plavne livade na kojima obitavaju specifična flora i fauna koja je veoma retka ne samo u Vojvodini i u Srbiji uopšte već i u Evropi", kaže Milan Belobabić iz Udruženja građana "Aurora Bela Crkva".

Veći deo zaštićenog područja Karaš-Nera čine peščarske, stepske livade i pašnjaci, na kojima je razvijeno stočarstvo. Da se to područije zaštiti, godinama unazad zalagao se nevladin sektor Bele Crkve.

"Ovo je izuzetno važno područje zbog prisutnih biljnih i životinjskih vrsta. Nakon godina borbe za zaštitu ovog područja, konačno je ove godine došlo do proglašenja predela izuzetnih odlika Karaš-Nera", ističe Milica Knežević iz Udruženja građana "Aurora Bela Crkva".

U mrtvajama Karaša gnezdi se patka njorka, dolina Nere je jedino poznato stanište žabe travnjače i poskoka u Vojvodini, a brojne ptice grabljivice hrane se na valovitim pašnjacima Malog peska.

"U poslednjih devet godina uz pomoć resornog Pokrajinkog sekretarijata za zaštitu životne sredine obišli smo 13 zaštićenih područja i zaista smo se uverili sa kakvim prirodnim vrednostima raspolažemo, kakvu prirodu imamo i zašto je važno da je čuvamo", kaže Dragana Ratković iz Udruženja novinara "Eko Vest".

Predelom izuzetnih oblika Karaš-Nera upravljaće direkcija za izgradnju Opštine Bela Crkva, koji je sada u obavezi da izradi desetogodišnji plan upravljanja tim područjem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи