Читај ми!

Hrvatska granica zatvorena do jutra

Pošto je prihvatni centar u Opatovcu pun, hrvatska policija ponovo zatvorila granicu, javlja izveštač RTS-a.Ponovno otvaranje granice najavljeno je za četiri ujutro. Prethodno je propušteno više hiljada migranata koji su bili zarobljeni na prelazu Beraskovo–Bapska skoro dva dana. Hrvatska šefica dilomatije Vesna Pusić poručila da će, ako Nemačka zatvori granice, to učiniti i Zagreb.

Hrvatska policija ponovo je zatvorila prelaz Bapska, pošto je prihvatni centar u Opatovcu pun, javlja reporter RTS-a.

Kako je RTS-u rečeno u hrvatskoj policiji, prelaz treba da bude ponovo otvoren oko četiri ujutru.

Hrvatska je tokom večeri propustila više hiljada migranata na granici sa Srbijom koji su tu bili zarobljeni skoro dva dana.

Portparolka UNHCR-a Melita Šunjić rekla je ranije večeras, da su na neformalnom prelazu Bapska–Berkasovo, hrvatski organi propuštali izbeglice sa Bliskog istoka u grupama.

Hrvatski organi propuštali su grupe od 50 ljudi, što je dovoljno za jedan autobus, prenela je agencija Beta.

Šunjićeva je istakla da se kasno poslepodne "granica u jednom trenutku otvorila bez najave i da su potom svi nagrnuli", preneo je Tanjug.

Dodala je da je "poslednja osoba koja je tada prešla granicu bio mladić bez noge i da su mu pomogli da pređe u kolicima".

U Hrvatskoj izbeglice čekaju autobusi koji ih prevoze u prihvatni centar Opatovac.

Prethodno je hrvatska policija hiljade izbeglica sprečavala da uđu u zemlju, a ranije danas policajci su napali i snimatelje Al Džazire, Rojtersa i AFP-a, zbog čega je Srbija najavila da će Hrvatskoj uputiti protestnu notu.

Na srpskoj strani nema policajaca, samo predstavnika Crvenog krsta Srbije i UNHCR-a koji izbeglicama nude pokrivače, tople napitke, hranu i higijenske i druge potrepštine. Duž puta nalazi se i nekoliko improvizovanih šatora.

Juče je od ponoći do osam ujutro na prelaz Berkasovo–Bapska stiglo je više od 25 autobusa sa izbeglicama kao i brojni taksi prevoznici, rekla je predstavnica kancelarije UNHCR-a u Beogradu Mirjana Milenkovski.

Kako je ranije javio hrvatski portal Vijesti, izbeglice pokušavaju da u Hrvatsku uđu i preko prelaza Bajakovo. 

Hrvatska policija je juče blokirala prolaz desetinama izbeglica koje su pokušale da uđu u Hrvatsku iz Srbije da bi nastavili put ka zapadnoj Evropi.

Izbeglice su naišle i na hrvatsku policiju u poljima kukuruza na granici između Srbije i Hrvatske koja su koristile za nelegalni ulazak u Hrvatsku od sredine septembra.

Hina navodi, prenoseći svetske agencije, da je među izbeglicama počela da raste napetost kada se policija rasporedila i zaustavila ih. 

Pusić: Ako Nemačka zatvori granice, zatvoriće i Hrvatska

U međuvremenu, hrvatska šefica dilomatije Vesna Pusić rekla je da će, ako Nemačka zatvori granice zbog velikog priliva migranata, to učiniti i Hrvatska.

Pusićeva je navela kako je ne tako davno saradnja s Mađarskom, uprkos žestokoj retorici, bila efikasna.

"Mađarska bi mnogo pomogla kad bi ponovno otvorila granice i omogućila protok migranata, jer je to išlo vrlo efikasno i dobro, čak i kad su bili grubi, to je bilo efikasno", istakla je Pusićeva za Novu TV.

Hrvatska ministarka je konstatovala da to sada nije tako.

"Oni moraju sami da odluče, i Nemačka želi da ih nagovori na to. Dok Nemačka prima ljude, to je moguće, kad Nemačka zatvara granicu, i Hrvatska zatvara granice. Ako Nemačka zatvori, svi zatvaraju, nastaće domino efekat", zaključila je Pusićeva.

Kada je reč o situaciji na jugu Srbije, predstavnica Kancelarije UNHCR-a Mirjana Milenkovski rekla je i da je juče za 24 sata iz Makedonije preko Miratovačkog polja u Srbiju ušlo oko 10.000 izbeglica iz bliskoistočnih država, "što je bilo bez presedana".

Navela je i da je među njima bio veliki broj dece i trudnica, a da je policija radom u tri smene uspela da registruje više od 5.600 njih.

Prema njenim rečima, od osam sati ujutro registrovano je još 1.615 osoba, pri čemu, kao i u prethodnom periodu, trudnice i porodice sa malom decom imaju prioritet.

Mirjana Milenkovski je dodala i da se u Preševu uskoro očekuje dolazak voza iz Đevđelije sa oko 550 osoba.

Do Prihvatnog centra u Preševu izbeglice iz Makedonije stižu preko Miratovačkog polja, koje se nalazi neposredno uz makedonsku granicu, a gde je takođe formiran privremeni kamp sa šatorima za smeštaj i pružanje prve pomoći.

U Preševu su angažovani i aktivisti Crvenog krsta, volonteri i pripadnici raznih međunarodnih organizacija.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара