Читај ми!

Novi pravilnik, ocene i na dopunskom času

Posle 16 godina na snagu stupa novi pravilnik o ocenjivanju u srednjoj školi. Nadležni tvrde da će ocenjivanje biti pravednije i bez mogućnosti poklanjanja ocena na kraju godine.

Kriterijumi za ocene su precizniji. Pedagoška sveska u koju profesor upisuje svaki odgovor ucenika vraća se na velika vrata. Odgovaraće se češće, gotovo svakodnevno. Pisane provere znanja duže od 15 minuta ubuduće će morati da budu najavljene. Učenici će imati najviše jednu takvu proveru u toku dana, odnosno tri nedeljno.

"Dozvoljavamo mogućnost da učenik koji nije redovno dolazio na časove bude ocenjen na dopunskoj nastavi, takođe ukoliko je na pismenoj proveri znanja više od pola odeljenja imalo jednice, nastavnik je u obavezi da sprovede ponovljenu proveru znanja, na koju bi imali prava i oni koji nemaju jedinice ali su nezadovoljni", kaže Snežana Marković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Novine su dobrodošle, kažu profesori, naročito kriterijumi o ocenjivanju.

"Najveći problem je bio između jedinice i dvojke, šta se zapravo smatra da je dete uradilo i postiglo za tu ocenu dovoljan dva, a kako opet oceniti i dati tu nedovoljnu ocenu. Tačno decidirano navesti koliki to procenat gradiva učenik treba da savlada da bi dobio ocenu dovoljan dva", kaže Cveta Mitrović, pomoćnik direktora Druge ekonomske škole.

Drugi su sumnjičavi i ne veruju da će pravilnik poboljšati ono što je gorući problem u prosveti – izostajanje sa nastave.

"Da li mislite da će se dete koje nije dolazilo na redovnu nastavu pojaviti na dopunskoj, ja se nadam da hoće, ali opet mislim da neće, protiv zakona je da dajete ocene u odsustvu", kaže profesorka Jasmina Božić.

Među srednjoškolcima reakcije na novi pravilnik su dobre.

"Možda je lakše da se odgovara češće a manje. Mislim da je u redu da se odgovara i na dopunskoj. Do sada je ocenjivanje bilo zaista subjektivno pa očekujem da će biti pravednije", kažu učenici.

Na kraju godine sabiraće se sve ocene iz prvog i drugog polugodišta i tek onda zaključivati ocena. Poklanjenje ocene radi uspeha više neće biti moguće.

Odeljenjsko veće će moći da popravi ocenu samo ukoliko razredni starešina iznese sumnju da se predmetni nastavnik prilikom zaključivanja ocene ogrešio o kriterijume o ocenjivanju. Tu sumnju će, naravno, morati i da obrazloži.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи