Čitaj mi!

Užice strahuje od klizišta, neophodna pomoć države

Ukupna šteta od klizišta, aktiviranih posle proslogodišnjih majskih kiša u Užicu iznosi oko 140 miliona dinara. Zbog nedostatka sredstava, sanirano je samo najurgentnije. Trenutno se radi na preventivi, a lokalna samouprava se nada pomoći države kako bi ugroženi mirnije čekali jesenje kiše.

Od kada im je klizište u trenu odnelo pomoćne objekte i došlo tik do kuće, Stojanovići spavaju u kačari.

"Ja se lečim od jetre i evo pogledajte gde spavam, u sobi ne smem, nema šanse", kaže Vera Stojanović iz Kačera.

Uz pomoć komšija i opštine, nadaju se da će do zime opremiti bar jednu prostoriju u novoj kući. A Slavoljub Erić je prosledio zahtev za dodelu sredstava za sanaciju Kancelariji za pomoć i obnovu.

"Štete su te pukotine na samom potpornom zidu, na delu kuće. Očekujemo i verifikacionu komisiju napokon da dođe, da da svoje mišljenje i viđenje da li ovde postoji mogućnosti sanacije ili da se isplati novac za štetu. Evo, sad se očekuje dolazak novih kiša, padavina i od toga najviše strahujemo", rekao je Slavoljub Erić iz Užica.

Jugoslav Jovanović iz Komisije za procenu štete od elementarnih nepogoda u Užicu kaže da predmeti koji su otišli prema Beogradu biti tretirani kroz te zahteve, a da je lokalna samouprava izdvojila novčana sredstva kao pomoć onima koji su se njima obratili.

"To je za nekih 15-ak objekata i za određen broj lica koja su se obratila za pomoć. Dodelili smo pomoć u materijalu, to jest u betonu, pa će građani sami izvoditi te radove", rekao je Jovanović.

Ograničavajuća okolnost u dodeli pomoći, kažu u opštini, je i zakonska odredba koja podrazumeva samo štetu na objektu, a ne i potencijalnu ugroženost od klizišta, a takvih prijava je u Užicu bilo najviše.

Odmah po smirivanju tla rađeno je najurgentnije, pre svega sanacija infrastrukture i vodotokova, a ove godine nastavljeni su radovi za koje je bila potrebna izrada projektne dokumentacije.

"Ove godine radimo takozvane preventive - iskopi mašina, postavljanje potpornih zidova, da sprečimo mogućnost da se ponovo pojave ta klizišta", rekao je Nikola Maksimović, direktor Direkcije za izgradnju u Užicu.

Uz osam miliona republičke pomoći, Užičani, kojima nisu stizale donacije, izdvojili su iz budžetske rezerve 40 miliona do sada za sanaciju. Za rekonstrukciju dva mosta očekuju donaciju Kancelarije za pomoć i obnovu čija rešenja po prijavama sa nestrpljenjem iščekuje 24 Užičana poput Slavoljuba Erića.

broj komentara 0 pošalji komentar