Čitaj mi!

Novac posvađao članove Nacionalnog saveta Roma

Bliži se rok za Usvajanje strategije za unapređenje položaja Roma. Taj važan dokument potisnut je u drugi plan zbog sukoba u romskom Nacionalnom savetu. Na račun predsednika Vitomira Mihajlovića već mesecima stižu optužbe od pojedinih članova saveta koji traže njegovu smenu.

Na sednici Nacionalnog saveta Roma brzo se promenio dnevni red. Umesto javne rasprave o nacrtu Strategije za unapređenje položaja Roma, počela su međusobna trvenja, koja su kulminirala zahtevom za smenu predsednika Vitomira Mihajlovića.

"Nacionalni savet je privatizovan i nije u funkciji romske zajednice. Vi ne možete da imate u nacionalnom savetu primanje od 400 ili 500.000 dinara u ovo vreme kada predstavljate ekonomski najsiromašniju nacionalnu zajednicu", ukazuje predsednik Romske partije Srđan Šajn.

Oni koji su uz predsednika, negiraju optužbe.

"Ja smatram da to nije tačno jer mi svake godine imamo revizora, mi dajemo svaka tri meseca izveštaj ministarstvu koje nas i finansira i daje budžetska sredstva", napominje zamenik predsednika Saveta Roma Slavko Jovanović.

Devetnaest od 35 članova izjasnilo se da želi da izglasa nepoverenje predsedniku. Sednica je prekinuta, a nakon toga se broj smanjio na 14. Oni koji su ostali pri svom stavu smatraju da su pojedini članovi bili pod političkim pritiskom, ali da i dalje žele da vide leđa Mihajloviću.

"Jednostavno zato što je previše para uzeo. Recimo na svadbama, jedno od tih na svadbama, pa na ručkovima, na troškovima koje niko ne prikazuje, pa kuda su pare otišle?", pita zamenik predsednika IO Nacionalnog saveta Roma Štefik Ramadanović.

Naoružan papirima, Mihajlović odbacuje optužbe. Kaže da zastupa interes naroda koji ga je izabrao, a da pojedinačne interese zastupaju upravo njegovi protivnici.

"Ja nemam ovde u Beogradu ni stan ni ar placa za razliku od njih koji imaju vile, kuće, hacijende, automobile, jahte, a da nijedan od njih nema ni dan radnog staža", tvrdi Mihajlović.

Na tvrdnje da ga štite pojedini političari iz vrha, odgovara da mu je oduvek glavni cilj bio integracija Roma.

"Ja sam se borio za integraciju romske nacionalne zajednice, za integraciju u političko-ekonomski život Srbije i upravo sarađivao sa svima onima koji su na vlasti. Svakako da romska zajednica mora tako da postupa, jer ne možemo da budemo opozicija, jer mi smo mala i siromašna manjinska zajednica", naglašava Mihajlović.

Nenad Ivanišević iz Saveta kaže da će, kako god da odluče pripadnici nacionalne romske zajednice ko će da ih vodi, Vladi biti partner.

Dok traju prepirke romskih lidera, bliži se i 15. septembar, rok Evropske unije za usvajanje Strategije. A do njenog usvajanja i još važnije primene, čini se da još dosta dana nemaštine čeka Rome, najsiromašniju manjinsku grupu u Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar