Čitaj mi!

Topla reč važna koliko i pomoć u hrani i piću

Dnevno kroz Prihvatni centar u Preševu i kamp u Miratovcu prođe oko 2.000 izbeglica. Evropska komisija odobrila je dodatnih milion i po evra kao podršku Srbiji i Makedoniji za pružanje pomoći migrantima. Posle Preševa većina se uputi za Beograd. Kako bi im se pomoglo, u ponedeljak je otvoren i Info-centar - pored hrane i vode, najznačajnija je psihološka pomoć.

Svi migranti kojima su neophodne informacije lako pronađu put do Info-centra, jer ga samo jedna ulica deli od parka u kome se većinom okupljaju.

Info-centar je zvanično otvoren pre tri dana. Međutim, više od 20 volontera već dve nedelje na terenu informiše migrante o tome koja su njihova prava, gde mogu da se odmore, dobiju hranu, vodu i drugu pomoć.

Pomoć nekoga ko govori vaš jezik u tuđoj zemlji je nemerljiva. Ovim ljudima su i jednostavne stvari teške zbog jezičke barijere.

"Ja sam stranac, ovde ništa ne znam i jako sam srećan kada sretnem nekog ko govori arapski i može da mi pomogne", kaže Lijak Salah iz Iraka.

Prevodilac za arapski jezik Jusra Belcaida kaže da izbeglicama bude lakše kada čuju da neko govori njihov jezik i gladaju da to iskoriste kako bi se dobro informisali.

"Onda krenu što više da pitaju, da saznaju što više informacija jer znaju da možda neće naći nekog drugog ko priča arapski. Sve pitaju - gde da jedu, gde ima hrana puhalalu, gde da se šišaju, gde da kupuju SIM karticu", navodi Belcaida.

Na teža pitanja Jusra i ostali prevodioci nemaju odgovor. To su najčešće ona koja postavljaju majke. Jedna od njih, ne želeći da otkrije identitet, ispričala je kako je pobegla iz Iraka sa dvoje dece. Do Srbije su putovali 14 dana.

"Moramo da damo nadu našoj deci. Svaki dan pitaju kada ćemo kući, a ja im kažem: 'Više nemamo kuću i nemamo gde da idemo'. Tada deca plaču jer žele u svoju sobu, da se igraju sa svojim igračkama", govori majka iz Iraka. 

Njoj, ali i ostalim izbeglicama važna je topla reč razumevanja. Zato je jedan od glavnih zadataka volontera Info-centra da im pruže psihološku podršku.

"Pokušavamo da ih smirimo, da im stvorimo neki osećaj sigurnosti, da ukažemo da postoji nada da će tamo gde odlaze biti bolje, da ih neće uznemiravati i da će moći da nastave relativno normalan život", kaže volonter Miloš Rajkovski.

Osim što pomažu izbeglicama, u centru pomažu i našim građanima da ih bolje upoznaju.

"Ubeđeni smo da građani, ne svi građani, imaju pogrešne informacije o izbeglicama. Oni mogu ovde da dođu i da razjasne sve nedoumice u vezi sa ovim ljudima - ko su oni, odakle dolaze, koliko se zadržavaju u Republici Srbiji, i ono što je najbitnije mogu da ih upoznaju", rekao je Vladimir Sjekloća iz Info-centra za azil.

Mogu i da donesu ono što im je sada najpotrebnije. To su sredstva za higijenu, obuća, odeća za decu i suvi obroci.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 27. avg 2015, 13:11) - ☺ [neregistrovani]

☺☺☺ Pomozimo im! ☺☺☺


SMS je jedan od najuobičajenijih načina komunikacije u zemljama siromašnijim i od nas!

(četvrtak, 27. avg 2015, 11:45) - anonymous [neregistrovani]

Bez reci

Sim kartice??? Nasim izbeglicama to nije padalo na pamet osim da spase glavu! Te izbeglice bogate koliko mogu da vidim, samo ne znam odakle im i zasto beze, od cega?