Читај ми!

Maloletni migranti laka meta za trgovce ljudima

Dragan Vulević iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja kaže da se maloletnim migrantima bez pratnje roditelja u prihvatnim centrima u Srbiji pruža bezbednost, briga o zdravlju i egzistencijalni uslovi. Dodaje da su ta deca laka meta za trgovce ljudima i da je neophodno da sve institucije u Srbiji deluju preventivno.

Dragan Vulević iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je u prethodnom periodu u prihvatilištima za smeštaj maloletnih migranata u Beogradu i Nišu bilo smešteno između 400 i 500 migranata bez pratnje odraslih.

"Mi toj deci obezbeđujemo bezbednost pre svega, brigu o zdravlju i egzistencijalne uslove. Zbog ovakve sitacije koja je eksplodirala ne neki način, angažuju se svi kapaciteti u sistemu zdravstvene zaštite", ističe Vulević.

Pored toga, kaže Vulević, deci bez roditeljske pratnje pruža se i svaka vrsta pomoći koja je neophodna radi zaštite njihovih interesa.

"Dok borave u Srbiji, toj deci dajemo staratelja i obezbeđujemo im prevodioce kako bi deca bila upoznata sa svojim pravima. Zaista radimo sve što je moguće u ovom trenutku", napominje Dragan Vulević.

Dodaje da se migrantima bez roditeljske pratnje pruža privremen smeštaj a da spajanje sa porodicom preuzimaju UNHCR i Crveni krst.

"Činjenica je da se položaj ove dece zloupotrebljava i oni su laka meta za trgovce ljudima. Bitno je da sve institucije u Srbiji preventivno reaguju što brže, kako bi se ta deca spasla od trgovaca ljudima", kaže Vulević.

Ističe da se obezbeđuju adekvatni uslovi i posebnim kategorijama migranata- trudnicama, invalidima, majkama sa tek rođenom decom.

"Imamo slučaj invalida koji je smešten u našoj instituciji za invalidna lica", kaže Vulević.

Napominje i da je Ministarstvo pokrenulo dvogodišnji projekat "Podrška maloletnim migrantima bez roditeljske pratnje u Srbiji" uz finansijsku pomoć Švajcarske od oko 22 miliona dinara.

"Taj projkat podrazumeva uređenja i proširenja kapaciteta za prihvat migranata bez pratnje odraslih", objašnjava Vulević.

Od početka godine više od 15.000 dece prijavljeno je za azil u Srbiji, a njih oko 4.000 su bez pratnje odraslih. Broj dece koji neopaženo pređu put od Preševa do Horgoša, kako se procenjuje, bar je još toliki.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво