Читај ми!

Motivacione knjige - rešenja za svakodnevne dileme

Motivacione knjige, koje sadrže savete za unapređenje života, sve su popularnije među čitaocima iako ih uglavnom ne pišu psiholozi.

Popularna psihologija u Srbiji je veoma popularna, pokazuju istraživanja. Knjige sa "uradi sam" naslovima privlače kupce, ali malo ko od njih će priznati da ih zaista čita.

Sa 20 odsto učešća u ukupnoj prodaji, takozvane motivacione knjige su na drugom mestu, iza ljubavnih romana. Postavlja se pitanje šta ih prodaje.

"U ovim nekim teškim vremenima ljudi se sve više i više okreću ka nekim praktičnim savetima, ne samo kako da unaprede svoj privatni i profesionalni život. Verujem da im ovakve knjige u mnogome pomažu u tome", kaže Marija Milovanović iz knjižare "Vulkan".

Motivacione knjige uglavnom već u naslovima nude rešenja za svakodnevne dileme. Pitanje je - koliko praktična, i da li se i sami autori pridržavaju sopstvenih pisanih pravila.

Najčitaniji motivacioni autor kod nas je Robin Šarma.

U knjizi "Kaluđer koji je prodao svoj ferari" piše o glavnom junaku koji je bogatstvo žrtvovao za duševni mir. Naši autori, sa druge strane, pišu samo ono što su i sami proživeli.

"Ja mislim da zapravo taj osećaj lične odgovornosti sve nas i tera da pišemo. U suštini svako od nas esencijalno želi da njemu bude dobro i da svetu oko njega bude dobro", kaže autorka Žana Poliakov.

"Upravo neka pozitivna promena koju sam doživeo u svom ličnom iskustvu je bilo nešto što me je podstaklo da to približim ljudima", navodi autor i glumac Siniša Ubović.

Većina motivacionih autora u svetu i kod nas po profesiji nije bliska psiholozima.

Publika, ipak, više poverenja poklanja svetskim bestselerima. Ali domaći autori su smatraju da nisu imena autora ono što prodaje knjige, već dobre preporuke.

To što je bilo dobro za njih, ne mora da znači da će koristiti i vama. Zato kada čitate motivacione knjige, potrudite se da pronađete smisao za sebe, između redova.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи