Jukom traži sednicu Vrhovnog suda

Komitet pravnika za ljudska prava zatražio od predsednice Vrhovnog suda Srbije da povodom presude u predmetu po tužbi direktora RTS-a Aleksandra Tijanića sazove sednicu parničnog odeljenja i odeljenja sudske prakse, kao i Opštu sednicu VŠ, saopštio je danas Jukom.

Kako je navedeno u saopstenju, tom "presudom se uvodi nova praksa u pogledu prava citiranja, a time posredno utiče i na dozvoljenost kritike javnih ličnosti korišćenjem njihovih javnih izjava I pisanja".

Do sada u praksi Vrhovnog suda nije bilo sporno ni pravo citiranja, niti postupak po žalbi u pogledu utvrđivanja činjeničnog stanja, naveo je Jukom u saopštenju.

"Jukom je zahtev podneo kako odluka VŠ ne bi proizvela dalje neželjene pravne posledice, i kako bi VŠ zauzeo načelni pravni stav i mišljenje radi jedinstvene primene zakona", saopštio je Jukom o naveo da je stav tog suda potreban radi jasnih elementa za podnošenje predstavke Evropskom sudu za ljudska prava.

Vrhovni sud Srbije uvažio je žalbu Aleksandra Tijanića i odredio direktoru RTS odstetu od 200.000 dinara i zabranio ponovno objavljivanje i distribuciju knjige "Slučaj državnog službenika A. Tijanića".

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 01. okt 2009, 00:32) - Ivan [neregistrovani]

Falsifikat

Nisu oni parnicu izgubili zato što su bez dozvole citirali, već zato što su te citate tumačili i obrazlagali, a onda Tijanića (čiji su citati) stavili kao autora. Da su kao autora naveli onoga ko je komentarisao citate ne bi im niko mogao ništa. Ovako, radi se o očiglednom falsifikatu (da ne kažemo podmetačini) i sud je sasvim ispravno presudio.

(sreda, 30. sep 2009, 22:19) - anonymous [neregistrovani]

pomoć

Kojoj stranci ili NVO pripada JUKOM. Pa oni valda kao advokati moraju prvi da poštuju sudske odluke.

(sreda, 30. sep 2009, 15:47) - anonymous [neregistrovani]

??????

Boze, ima li im kraja?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">