Članstvo u EU podržava 59 odsto građana Srbije

Čak 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji i opšti stavovi prema EU su generalno stabilni, rezultati su najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja koje je sproveo "Medium Galup".

Podaci, istovremeno, pokazuju da je dve trećine građana protiv priznavanja nezavisnosti Kosova u cilju ulaska u EU, iako smatraju da je to glavni uslov pristupanja, pokazalo je istraživanje "Stavovi građana Srbije prema EU integracijama", a prenosi Tanjug.

Kako je rekla direktorka istraživanja i razvoja TNS Medium Galupa Milana Aleksić, 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, a ukoliko bi referendum o pristupanju Srbije EU bio održan danas, 55 odsto građana glasalo bi "za", dok bi 26 odsto bilo "protiv".

"Kao uslov koji Srbija treba da ispuni kako bi postala članica EU, 41 odsto građana navodi priznavanje nezavisnosti Kosova, a sledeći na listi uslova su sveobuhvatne reforme, koje navodi 21 odsto građana, zatim borba protiv korupcije i kriminala - 12 odsto, i ekonomska stabilnost, takođe 12 odsto", rekla je Aleksićeva.

Podaci istraživanja pokazuju da, iako to smatraju kao glavni uslov pristupanja, 66 odsto građana je protiv priznavanja nezavisnosti Kosova u cilju ulaska u EU, dok 58 odsto podržava dijalog Beograda i Prištine.

Prema njenim rečima, odnos građana prema EU je stabilan i 47 odsto građana reklo je da je njihov stav "generalno pozitivan", a u prethodnom istraživanju "Medium Galupa", takođe sprovedenom za potrebe Delegacije EU u Srbiji, taj stav je izneo isti procenat građana.

"Najčešći razlozi koje građani navode su ekonomske prirode - bolja budućnost, prosperitet- 46 odsto, bolji standard 38 odsto i bolje šanse za zaposlenje 34 odsto", rekla je Aleksićeva.

Kako je navela, građani koji su protiv članstva, pored brige o povećanju siromaštva i lošijeg standarda, kao glavne razloge navode eksploataciju prirodnih resursa, pritiske, uslovljavanje, kao i gubitak nacionalnog identiteta.

"Pedeset sedam odsto građana očekuje da će Srbija postati članica EU za oko deset godina i ranije, dok se smanjio broj građana koji smatraju da se to nikada neće dogoditi i sada iznosi 14 odsto, a taj broj je u septembru 2014. iznosio 22 odsto", navodi Aleksićeva.

Prema njenim rečima, građani su naveli da bi želeli više informacija o uticaju pristupanja EU na ekonomsku situaciju i životni standard u Srbiji, i to 33 odsto, zatim o životu običnih ljudi u državama članicama EU i to 33 odsto, a na trećem mestu su informacije o pregovorima Srbije sa EU, što je navelo 27 odsto građana.

Aleksićeva napominje da je 24 odsto građana čulo za programe pomoći EU i da veruju da je EU četvrti najveći donator.

"To pokazuje da percepcija građana o donacijama i dalje nije u skladu sa realnom situacijom, jer je EU od 2000. do 2015. za Srbiju izdvojila više od tri milijarde evra bespovratne pomoći iz pretpristupnih fondova", istakla je Aleksićeva.

Istraživanje, koje je za potrebe Delegacije EU u Srbiji realizovao TNS "Medium Galup" od 26. marta do 1. aprila, sprovedeno je na uzorku od 1.265 punoletnih ispitanika, metodom "licem u lice".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво