Zašto turisti zaobilaze Nišku banju

Niška banja u kojoj se leče kardiovaskularne i reumatske bolesti, nekada je bila treća po posećenosti, posle Vrnjačke banje i Sokobanje. Danas, daleko zaostaje za vodećim turističkim centrima u zemlji, iako ima mogućnosti koje poslednjih godina posebno privlače ljubitelje ekstremnih sportova. Za prva tri meseca ove godine Nišku banju je, prema podacima Zavoda za statistiku, posetilo samo 398 turista.

Parglajderisti iz Slovenije i Češke koji su nedavno boravili u Niškoj banji, neprijatno su, kažu, bili iznenađeni kada im je rečeno da Banja nema hotel za smeštaj 60 ljudi.

"Onda ljude šaljemo do Niša, do drugih hotela, pa ih trasnportujemo nazad, da vam ne govorim o tome koliko time gubimo na ozbiljnosti", ističe Vladimir Janković iz Paraglajding kluba "Grunf".

Oni koji u banju moraju zbog lečenja, uglavnom su u Institutu "Radon". Gosti u privatnom pansionu kažu da su prodavnice, pijaca i pekara slabo snabdeveni, da nema suvenira, ali ni mesare zbog koje i žitelji Niške banje, moraju u Niš.

Pola miliona noćenja i 50.000 posetilaca godišnje, danas su za Nišku banju – istorija. Iako ima lekovitu vodu, dve klisure, skijalište, Koridor 10, blizu su joj Niš i aerodrom, Banji, kažu stručnjaci, nedostaju školovani kadrovi, dobar marketing i investicije

O problemima koje imaju žitelji Niške banje nisu želeli javno da govore. Uputili su RTS na jedinu trafiku u Banji koja prodaje razglednice i to sa motivima starim tridesetak godina.

"Ima nekih programskih opredeljenja, ima neke programske orjentacije ali ono što je strategija, ono što je vizija, ono što je pogled u budućnost ne postoji. Bez toga, u ovoj oštroj konkurenciji, na surovom tržištu, posebno turističkom, ne verujem i teško je da banja može da krene", kaže prof. dr Vidoje Stefanović sa Prirodnomatematičkog fakulteta u Nišu.

Zorica Đorđević, licencirani turistički vodič iz Niške banje kaže da Niška banja ima mogućnosti, ali da je potrebna podrška.

"Mi imamo spa, imamo velnes, imamo teniski teren koji ne radi, imamo konjički klub koji grca u dugovima, mi imamo mogućnosti da se razvijemo, ali nam treba samo malo podrške", kaže Đorđevićeva.

Na dane kada su turisti u Nišku banju stizali tramvajima, a predratna gospoda živela u vilama, danas ništa ne podseća. Putokaza nema ni do kupatila kralja Aleksandra koji je, kako je ostalo zapisano, u Nišku banju dolazio tri puta godišnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво