Kako se čuvaju bebe u porodilištima

Sastanak Radne grupe i izrada takozvanog leks specijalisa - Zakona o nestalim bebama još se čeka. Dok ne dođu do istine u Srbiji, pred Sudom za ljudska prava u Strazburu pet porodica pokušava da sazna šta je s njihovom decom. U iščekivanju zakona, i Ministarstvo zdravlja preduzima neophodne mere koje bi budućim roditeljima donele veću sigurnost.

U Klinici "Narodni front", procedure, od prijema do otpusta, moraju da poštuju i zaposleni i porodilje. Novorođenčad imaju narukvice sa imenom, prezimenom i brojem. Iste brojeve nose njihove majke na ruci.

Pomoćnik direktora za nemedicinske poslove GAK "Narodni front" dr Radomir Marković kaže da majka mora da potvrdi odmah po rođenju da se radi o identičnom broju na njenoj narukvici i na narukvici bebe, ali i da sama prepozna pol svoga deteta koje se pokaže odmah po rođenju.

"Kod žena koje se porađaju carskim rezom, gde nakon izvršenog porođaja pacijent nije svestan jer se nalazi pod anesetezijom, ova procedura se nakndano obavlja, ali tim lekara koji je uključen evidentira te promene i sve se zabeleži protokolima koji su zakonom odeđeni", objašnjava dr Marković. 

U slučaju smrti bebe, tokom ili posle porođaja, Klinika uvek traži obdukciju koju radi Institut za patologiju Medicinskog fakulteta.

Dete se pokazuje majci ako ona to želi, ali se svaki korak evidentira. Roditelji mogu da preuzmu i proceduru sahranjivanja.

U toj ustanovi uskoro uvode plastificirane neuništive narukvice, na kojima će biti odštampani neophodni podaci.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da i oni, dok se čeka zakon, preduzimaju druge radnje koje će budućim roditeljima doneti sigurnost, od administrativnih kontrola do pokretanja dva pilot projekta.

"Jedan projekat je u vezi sa elektronskim narukvicama koje će dobijati i beba i majka, a drugi je u vezi sa biometrijom – uzimanjem otisaka pristiju bebe i majke", kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić.

U Beogradskoj grupi koja okuplja roditelje koji sumnjaju da su im bebe ukradene, očekuju da će Zakon o nestalim bebama omogućiti dobru istragu i kažnjavanje odgovornih, ali i da sumnjivi slučajevi neće biti pravno zastareli.

"Možda je blago reći, ali nekoliko hiljada roditelja vodi bitke sa vetrenjačom, tj. sa državom, da saznaju istinu. Ovo je borba, čini mi se, bez kraja", kaže Mirjana Novokmet iz "Beogradske grupe roditelja nestalih beba".

Krajem prošle godine, ministri zdravlja i pravde obećali su da će Zakon o nestalim bebama biti usvojen do kraja ovog meseca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво