Koceljeva, obnova od poplava još traje

Poplave u šabačkom kraju počele su tačno pre godinu dana na području koceljevske opštine. Bujice manjih vodotoka i Tamnave najpre su poplavile selo Kamenicu, a potom i napravile ogromnu štetu u samoj Koceljevi. Obnova infrastrukture, na kojoj su bile i najveće štete u ovoj opštini, još traje.

Voda se u Kamenicu slivala sa svih strana. Umesto koritom, Tamnava je tekla regionalnim putem, a džakovi sa peskom nisu mogli da zaštite kuće. Danas je kolovoz suv, a reka, koja se može pregaziti, u svom i dalje neuređenom toku kroz selo. Džakovi preventivno stoje u većini dvorišta.

"Oko reke ništa rađeno nije - nit je prokopavano, nit je šta činjeno, samo je bilo troje njih što su snimali i ja sam ih pitao, kažu u toku godine treba nešto da se uradi", rekao je Tomislav Ivanović iz Kamenice.

Živojin Dimitrić iz Kamenice priča da su stalno u neizvesnosti, da strahuju od veće kiše i da ništa nije preduzeto iako im se poplave često dešavaju.

U Ljuticama godinu dana čekaju da se reka ponovo premosti. Urušeno je deset lokalnih mostova, a gradi se i nov u Družetiću.

Uz mašine i radnike, meštani kažu, stigli su im bar sigurni privremeni prelazi.

Jovan Spasojević iz Ljutica kaže da se muče od maja prošle godine. Umesto preko mostova, reku su prelazili preko dasaka, a kad bi im Tamnava odnela improvizovane mostove, morali bi da pešače sedam kilometara.

Odgovorni rukovodilac "Mostogradnje" Spasoje Čolić kaže da bi most početkom jula trebalo da bude gotov.

Poplave su samo na infrastrukturi Koceljeve nanele štetu od preko 300 miliona dinara.

Najveći problem, ali i najskuplji projekat je završen. Urađen je most na regionalnom putu od Šapca ka Valjevu, i uređeno korito Tamnave kroz varošicu.

"Država je do sada u samu obnovu infrastrukture uložila preko 100 miliona dinara, sami donatori su do ovog trenutka uložili oko 20 miliona dinara", kaže predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić.

Ovog leta u Koceljevskom kraju očekuju i da se uredi korito reke u gornjem toku, kako bi se zaštitile i brojne kuće po selima, ali i oranice koje se decenijama plave sa svakom većom kišom.

broj komentara 0 pošalji komentar