Svečana akademija povodom Dana pobede

Srbija je u Drugom svetskom ratu žrtvovala sebe za veliku ideju antifašizma, na kojoj danas počiva Evropa, rekao je premijer Aleksandar Vučić i istakao da na Dan pobede imamo pravo da budemo srećni i da slavimo pobedu jake, pobedničke Srbije. Abasador Aleksandar Čepurin poručio je da je budućnost u jedinstvenoj Evropi, bez zidova koji je dele.

Vučić je na svečanoj Akademiji povodom obeležavanja sedam decenija od pobede nad fašizmom rekao da mi na Dan pobede slavimo to što su "naši ljudi pobedili nemačku čizmu i ustaški nož i sve druge koji su u nestanku Srba videli rešenje svojih problema".

Svako drugo tumačenje bilo bi neispravno, poručio je premijer, prenosi Tanjug.

On je rekao da, kada se vidi kroz šta smo prošli i koliko nas je nestalo i kada se vidi da smo još tu i da hoćemo da idemo dalje, onda može biti jasno zašto nam je ovaj dan važan.

Pokazali smo da smo, kao i uvek, znali da odaberemo između dobra i zla, rekao je premijer.

Vučić je zahvalio ambasadoru Rusije Aleksandru Čepurinu na divnim rečima, ali se i izvinio na tome što, kako je rekao, neretko zaboravimo, nekad namerno nekada nenamerno, na najveći doprinos Crvene armije.

Čast borcima Crvene armije, čast palim borcima svih drugih savezničkih vojski, rekao je Vučić, na čije su reči okupljeni u Centru "Sava" ustali i aplauzom pozdravili.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin poručio je da je budućnost u jedinstvenoj Evropi, bez zidova koji je dele i izrazio uverenje da Rusi i Srbi nikada neće biti jedni protiv drugih.

"Rusi nikada neće biti protiv Srba, a verujem da ni Srbi nikada neće krenuti na Ruse. Srećan praznik, Dan pobede", poručio je Čepurin.

On je istakao da budućnost Evrope, pa i Rusije i Srbije, umnogome zavisi od toga kako ćemo da sačuvamo ono što je vredno.

"Budućnost je u velikoj i jedinstvenoj Evropi. Samo konstrukcija koja ne razdvaja Evropu zidovima, već je čuva, omogućava razvoj", rekao je Čepurin.

Zahvalivši svim saveznicima koji su se borili tokom Drugog svetskog rata, Čepurin je rekao da su ipak najveći doprinos dali sovjetski i jugoslovenski narod.

On je podsetio da je za pobedu u tom ratu SSSR dao 26 miliona života, pri čemu su od tog broja 17 miliona bili civili, a Srbija u okviru Jugoslavije milion i 700.000, takođe uključujući veliki broj civila.

"Znamo kako se svojih žrtava sećaju Jevreji, Jermeni, a nama kažu možda da zaboravimo žrtve. Ali mi ne možemo da zaboravimo. I danas, iako je prošlo 70 godina, osećamo veličanstvenost te pobede", rekao je ruski ambasador.

On je istakao da želi da ovo što govori ne bude upereno ni protiv koga.

"Hvala našim narodima, vojnicima, veteranima. Sećamo se vašeg podviga i uvek ćemo čuvati sećanje na njega. Naša pobeda je zajednička i uvek ćemo je se sećati. Nećemo zaboraviti jer je to u našim genima, a i naša budućnost umnogome zavisi od toga", zaključio je Čepurin.

U okviru kulturno-umetničkog programa, hor i orkestar "Braća Baruh" izveli su pesme SlobodoPo šumama i gorama i rusku pesmu Dan pobede, a prikazani su i snimci Beograda tokom rata i posle oslobođenja.

U okviru porgrama, nastupili su i glumci, a u sali su bila i brojna deca iz Umetničke škole "Artimedija", koja su nosila savezničke zastave.

Skup je završen prikazivanjem filma Bitka za Sevastopolj.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 10. maj 2015, 10:00) - марјан [neregistrovani]

српске жртве 2

Подаци о жртвама су нешто другачији и већи (што се тиче демографа) али је тачно да је у Другом светском рату највише Срба погинуло у БиХ, па у Хрватској, па у Србији (али је у све три републике био велики). Међутим, није Вучић говорио само о Србији већ је говорио и о Србији али и о српским жртвама на целом подручју бивше Југославије. Сви су они дали своје животе за слободу Југославије, Србије (која је тада била у оквиру Југославије) и српског народа.

(nedelja, 10. maj 2015, 09:50) - tosa [neregistrovani]

dan pobede

Da, upravo takvi kao vi koji pominjete neku komunisticku okupaciju doprinose tome da neki koji nisu zasluzni pripisuju sebi uspehe partizanske vojske u kojoj su najveci broj bili Srbi a nas Srbe da proglasavaju fasistima. A uzgred, pretrpeli su Srbi teror i od cetnika, tih "hrabrih" kraljevih ratnika za "oslobodjenje"...

(nedelja, 10. maj 2015, 09:20) - anonymous [neregistrovani]

Interesantno

Starija generacija je svega svesna ... A mladi još uvek bauljaju ili su zaobilazili školu u širokom krugu ...

(nedelja, 10. maj 2015, 06:28) - anonymous [neregistrovani]

srpske žrtve

G.Vučiću, najveće srpske žrtve su pale izvan Srbije (prema dokazanim demografima) : područje današnje Hrvatske 137 000 Srba (svaki 5.Srbin iz 1941.!), područje današnje BiH 167 000 (svaki 7.), područje uže Srbije (bez Vojvodine i Kosova) 186 000 žrtava (svaki 23.). Brojke su žalosne ali su istinite.
Najveći gubitak doživjela je općina Bosanska Dubica u kojoj je izginulo 56% srpskog stanovništva iz 41. !

(nedelja, 10. maj 2015, 00:01) - Jedini unuk [neregistrovani]

Deda je dao tri sina ...

u partizane!Najmladji (18 godina!) se nije vratio,ne zna mu se ni grob!

(subota, 09. maj 2015, 23:47) - Сипуљац [neregistrovani]

Дан "Победе"

Поштено би било овај дан обележавати као дан победе над фашизмом и као дан окупације Србије од стране комуниста! Немамо ми много разлога за славље имајући у виду да је Србија преживела терор и од фашиста и од комуниста!

(subota, 09. maj 2015, 22:47) - anonymous [neregistrovani]

И српски партизански хероји

победили су немачке фашистичке и нацистичке зликовце, и зато - хвала им за сва времена!