Читај ми!

Verbić saglasan sa studentskim zahtevima

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja postiglo je saglasnost, na sastanku sa predstavnicima Studenstke konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) u vezi sa svim zahtevima studenata.

Ministar Srđan Verbić sa saradnicima razgovarao je sa predsednikom SKONUS-a Milanom Petkovićem i delegacijom koju je predvodio o njihovim zahtevima u okviru kampanje koju su pokrenuli "Potpiši za 10" navodi se u saopštenju i ističe da je postignuta saglasnost u vezi sa svim zahtevima studenata, prenosi Tanjug.

''Potpiši za 10 je studentska kampanja koju je organizovao SKONUS u saradnji sa studentskim parlamentima svih univerziteta Srbije, da bi se ispunili zahtevi studenata Srbije za potpunu reformu visokoškolskog sistema obrazovanja.

Ministarstvo je, navodi se u saopštenju, predložilo Nacrt izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, a kojim se prihvata predlog studenata da broj ispitnih rokova određuju samostalne visokoškolske ustanove u dogovoru sa studentskim parlamentima, što daje mogućnost da studenti imaju više ispitnih rokova nego sada.

Takođe, dogovoreno je i da se izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju reguliše i status produžene godine, kao i da granica za budžet i dalje ostane 48 bodova.

Ministarstvo je, kaže se, ostalo pri stavu i nije dalo saglasnost za povećavanje školarina i podsetilo je na zakonsku odredbu da fakulteti omoguće transparentnost, kao i uvid u strukturu školarina studentima i javnosti.

Takođe, ministarstvo je u potpunosti podržalo zahtev studenata za uvođenje sistema integrisanih petogodišnjih studija za obrazovanje nastavnika, što je u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja do 2020. godine, a što će biti regulisano i novim Zakonom o visokom obrazovanju.

Ministarstvo je formiralo i Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o studentskom organizovanju, u čijoj izradi će učestvovati i predstavnici studenata.

U saopštenju je rečeno i da je Ministarstvo pozdravilo aktuelnu inicijativu studenata za Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, kojim će se omogućiti blagovremeno rešavanje studentskih zahteva, kao i nesmetan rad na izradi novog zakona o visokom obrazovanju.

Planom rada za ovu godinu, Ministarstvo je predvidelo i rad na izradi zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, što je takođe bio jedan od zahteva studenata, u čijoj izradi će takođe, učestvovati i studenti.

Sistem pravednijeg finansiranja visokog obrazovanja, predviđen Strategijom, omogućiće veću pristupačnost visokog obrazovanja socijalno ugroženim studentima, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво