Čitaj mi!

Danas je Veliki petak

Pravoslavna crkva obeležava Veliki petak, koji se smatra najtužnijim danom hrišćanstva, jer je tog dana Isus osuđen i razapet na Golgoti. Običaj je da se na današnji dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Vernici i Pravoslavna crkva obeležavaju Veliki petak, dan kada je, po verovanju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude razapet na krstu.

Toga dana Isus je i osuđen i razapet na Golgoti, gde je umro. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: "Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade".

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti.

Na Veliki petak se posti, jede se samo suvi hleb i pije voda. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona – jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti – nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

U vaskršnjoj poslanici patrijarh Irinej je pozdravio majke, one koji stradaju i pate, prognane, sve prezrene i ponižene, i sužnje u tamnici, trudbenike i radnike, putnike po suhom, moru i vazduhu, učene i neuke i sve one koji tragaju za večnim smislom i tajnom života, bolesne i napaćene.

Očevidno je, dodaje se u poslanici, da se vaskrsenje Hristovo javlja i pokazuje ne samo kao pobeda nad smrću i prolaznošću nego i kao otkrivenje punoće božanskog promisla o svetu i čoveku.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 10. apr 2015, 06:28) - Световид [neregistrovani]

Народе!

Како вели и наш патријарх, замислимо се мало, постанимо људи!

У Србији се већ дуже време, све више и више емитује негативна енергија, рађа безакоње, безнађе, ...сваки дан лоше вести...
У Србии се гаји " стрес", од малих и решивих проблема правимо огромне непремостиве разлике и агресивно се понашамо!? Народе, освести се, страдамо од свог греха и своје немарности, јавашлука, па чак ипакости.

Стресна Србија?