Читај ми!

Vojska Srbije: Ne iznosimo sve detalje o padu helikoptera iz pijeteta prema žrtvama

Iznošenje pojedinih informacija u vezi sa padom helikoptera značilo bi narušavanje operativnih sposobnosti i zaštite podataka o ličnosti, a Generalštab Vojske Srbije nije dao saglasnost za objavljivanje svih priloga izveštaja iz pijeteta prema poginulima, saopšteno je na sajtu VS.

Generalštab VS nije dao saglasnost za objavljivanje svih priloga izveštaja Komisije za osnovno ispitivanje udesa iz pijeteta prema poginulima prilikom pada vojnog helikoptera 13. marta, piše u saopštenju povodom, kako se navodi, netačnih napisa u pojedinim medijima posle gostovanja ministra odbrane Bratislava Gašića na RTS-u.

"Iz priloga za koje Generalštab VS smatra da ne treba da budu objavljeni, javnost ne bi saznala ništa u vezi sa udesom što joj već nije poznato. Napominjemo da su oba izveštaja sa svim prilozima dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje postupa u ovom slučaju", piše na sajtu VS, prenosi Tanjug.

Dodaje se da je stanje u vojsci stabilno i da nema mesta proizvoljnim ocenama i dezinformacijama koje plasiraju pojedini mediji, kao i da u VS nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona.

Takođe, navodi se da načelnik Generalštaba nema nadležnosti nad VBA.

"Ukazujemo i na činjenicu da nijedan član Komisije za ispitivanje vanrednog događaja nije bio na dežurstvu u Operativnom centru sistema odbrane 13. marta 2015. godine, niti na bilo kom dežurstvu u vezi sa angažovanjem snaga traganja i spasavanja", rečeno je u saopštenju.

Naglašava se da general-major Slavoljub Janićijević, za koga se u medijima tvrdilo da je "u sukobu interesa" i da je "hteo da zataška propust", nije bio na dežurstvu niti je njegova dužnost bila da izvesti načelnika Generalštaba o letu helikoptera.

VS snažno osuđuje pokušaje diskreditovanja članova Komisije, koji su najveći stručnjaci u oblastima od značaja za ispitivanje vanrednih događaja i osnovno ispitivanje udesa vazduhoplova.

"Takvi pokušaji govore o nečasnim namerama autora takvih tekstova. Niko u Vojsci Srbije nije iznad zakona i nema zaštićenih. Odgovaraće oni za koje se dokaže da su učinili povredu zakona ili vojnih propisa", navodi se u saopštenju Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane je prethodno saopštilo da je zbog tehničke greške prilikom skeniranja dokumenata došlo do izostavljanja jedne stranice u izjavi brigadnog generala Predraga Bandića. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара