Читај ми!

Peticija REM-u za oduzimanje dozvole TV "Pink"

Mreža Žene protiv nasilja i još 74 organizacije uputile su peticiju Regulatornom telu za elektronske medije u kojoj zahtevaju zabranu dalje emitovanje emisije "DNK" i oduzimanje dozvole za emitovanje signala TV "Pink".

U peticiji se navodi da je TV Pink, medij sa nacionalnom frekvencijom, u emisiji DNK omogućio nasilniku da pred očima javnosti zlostavlja suprugu, preispitujući njenu "ispravnost" u postuku utvrđivanja očinstva nad zajedničkom decom.

"Ovim je TV Pink dehumanizovala ženu, normalizovala muško nasilje nad ženama, dala mu legitimitet i doprinela eskalaciji nasilja sa brutalnim ishodom. Prema navodima medija, njegovo nasilje prema supruzi se pojačalo u periodu od snimanja do prikazivanja sporne emisije, a dva dana posle emitovanja nasilnik ju je ubio", stoji u saopštenju, prenosi Tanjug.

Mreža Žene protiv nasilja poziva Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja, nezavisna i druga tela, koja bi trebalo da štite prava žena i dece i nadgledaju rad medija, da se oglase povodom ovog slučaja i pozovu na odgovornost medije i institucije koji su nepažnjom, pogrešnim postupanjem, odnosno nepostupanjem omogućile ubistvo žene i svedočenje dece nasilju nad majkom.

"TV Pink smatramo televizijom koja je počinila zločin prema ženama i nedostojnim licence emitera TV programa. Državu koja ne kazni ovakvog emitera, takođe ćemo smatrati saučesnicom u zločinu", navodi se u saopštenju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić upozorila je da ubistvo Ž. K. iy Jagodine predstavlja alarm za hitnu reakciju i preduzimanje svih mera kako bi se ta strašna pojava zaustavila.

"I ovaj slučaj stravičnog ubistva potvrdio je da sistem zaštite od nasilja nad ženama nije delotvoran i da izostaje adekvatno i efikasno delovanje nadležnih organa", navodi se u upozorenju javnosti.

Podseća da se godinama unazad ukazuje na ulogu i odgovornost medija u suzbijanju nasilja nad ženama, upućuju se apeli i molbe da se prestane sa senzacionalističkim izveštavanjem i nedvosmisleno ukaže na uzroke rodno zasnovanog nasilja.

Petrušićeva je pozvala nadležne državne organe i Regulatorno telo za elektronske medije da pokažu visok stepen odgovornosti i spreče da TV emisije budu generator nasilja nad ženama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво