Tasovac: Nema demokratskog društva bez slobode izražavanja

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac rekao je da je Srbija svesna da bez slobode izražavanja nema i neće biti slobodnog i demokratskog društva.

Ivan Tasovac je, zatvarajući međunarodni skup o bezbednosti novinara u regionu OEBS-a, rekao da je važno da unutar brojne OEBS porodice svi budu principijelni i beskompromisni u odbrani prava na slobodu izražavanja, i solidarno rade na pronalaženju sigurnog sistema ranog upozoravanja i prevencije", prenosi Beta.

Tasovac je dodao da današnji skup ne bi bio zaokružen ako ne bi izrekao neke podatke od kojih su dva obeležila svetsku scenu, a četiri domaću i predmet su ovdašnjih preispitivanja i suočavanja sa našom bliskom prošlošću.

"Šarli ebdo - 7. januar 2015., napad u Danskoj - 14. februar 2015. godine, Dada Vujasinović - 8. april 1994. godine, Slavko Ćuruvija - 11. april 1999. godine, bombardovanje RTS - 23. aprila 1999. godine i Milan Pantić - 11. jun 2001. godine", rekao je Tasovac.

Ministar je podsetio da se često posle masakra u Šarli Ebdou moglo čuti ili pročitati "da, ali...", i dodao da "nema tog ali" kada su u pitanju opravdanja za bilo kakvo nasilje ili pritisak na novinare".

"Nema i ne treba da bude bilo kakvog "ali" kada je u pitanju kažnjivost zločina nad novinarima", rekao je Tasovac i dodao da je Vlada Srbije dala konkretan primer u tom pravcu kada je formirana Komisija za otkrivanje ubistava novinara, koja je "do sada mnogo toga uradila".

Ministar je naveo da baš kao što i praktičnim delima dajemo primere u kojima, kako je kazala Dunja Mijatović, "država treba da drži ruke što dalje od medija", u Srbiji, se država upravo povlači iz vlasničke strukture medija, uvodi se projektno finansiranje i kontrola državne pomoći, što će biti preduslovi za boljitak u toj oblasti.

Tasovac je istakao da je čast što se organizuje ovakva konferencija tim pre veća, jer Srbija ove godine predsedava familijom od 57 porodica.

Direktor Kancelarije predstavnice OEBS za slobodu medija Andrej Rihter rekao je da je ta kancelarija "zabeležila" sve izrečeno na konferenciji i da je sada potrebno pojačati pažnju i baviti se novim izazovima.

"Položaj novinara koji su žila kucavica demokratije i dalje će zauzimati visoko mesto u agendi misije, jer je važno da ne potpadnu pod uticaj vlada i zakona koji ograničavaju slobodu istraživanja", rekao je Rihter.

Prema njegovim rečima, neke države koriste svoje agente da bi gurale novinare u propagandu i nečasne kombinacije sa političkim i korporativnim elitama.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Saša Mirković izjavio je da očekuje da će zaključi konferencije biti pretočeni u dela i omogućiti da se bolje razume položaj novinara.

Glavne teme dvodnevne konforencije o zaštiti bezbednosti i integriteta novinara u regionu OEBS-a bile su bezbednost novinara i izazovi za medije posle napada na pariski nedeljnik Šarli ebdo, onlajn bezbednost žena novinara, digitalna bezbednost i korišćenje interneta za medije i novinare i pravna zaštita novinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво