Čitaj mi!

Počela legalizacija oružja

Veliki broj građana se od prošle nedelje raspituje u policijskim stanicama o načinu legalizacije oružja. Novi Zakon o oružju i municiji omogućava svima koji poseduju neku vrstu naoružanja da ga bez kazne predaju državi, ili ga, ukoliko zakon dozvoljava, legalizuju. Ceo posao je počeo prošle nedelje i trajaće tri meseca.

U policiji su zadovoljni početnim rezultatima legalizacije. Nadležni procenjuju da je u ilegalnom posedu između 200.000 i 900.000 komada oružja. Od prošle nedelje u policijske magacine su već smeštene prve automatske i poluautomatske puške i oko hiljadu komada municije.

Zorica Lončar Kasalica iz MUP-a rekla je da je do sada predato oko 20 komada oružja, među kojima je najinteresantnije da je predata jedna "zolja" i "škorpion", a takođe su predate i minsko eksplozivne naprave i sredstva među kojima ima i bombi.

"Sva ona fizička i pravna lica koja u roku od ova tri meseca dok traje zakonska legalizacija predaju oružje ili zatraže registraciju oružja koje su imali u nelegalnom posedu neće odgovarati", navela je Zorica Lončar Kasalica.

Oni koji imaju oružje i po oceni MUP-a opravdani razlog da ga poseduju mogu ga registrovati bez dokazivanja porekla. Potrebno je da pored ostalog plate određene takse, donesu uverenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak, da su prošli obuku u rukovanju oružjem, da nisu osuđivani.

Zorica Lončar Kasalica kaže da su do sada imali 30 zahteva za legalizaciju oružja i već u desetak slučajeva su ljudi dobili oružne listove za oružje za koje su podneli zahteve za registraciju.

"Mahom za registraciju može se naravno samo registrovati oružje za ličnu bezbednost, pištolji, revolveri, lovačke puške, lovački karabini i sportsko oružje", rekla je Zorica Lončar Kasalica.

U obrazloženju Zakona o oružju i municiji navodi se da je praksa pokazala da su legalizacija i predaja najefikasnija mera smanjenja količine oružja u ilegelanom posedu.

Prethodna legalizacija u Srbiji bila je pre osam godina i tada je predato 8.500 komada oružja. Uspešnija je bila 2003. godina u kojoj su građani predali 48.000 komada različitog naoružanja.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 14. mar 2015, 14:21) - anonymous [neregistrovani]

losa praksa

Ako Srbija hoce da bude demokratska zemlja kao i USA,onda mora da ima samo dve stranke,demokratsku i republikansku.
Sto se tice legalizacije oruzja ,treba samo da prepisu zakon USA o oruzju,i da po njemu postupaju.Ovo sto sada rade jeste samo krpljenje budzeta sa parama van budzeta....

(subota, 14. mar 2015, 14:16) - Daki [neregistrovani]

Prividno nelogicno

U ovoj drzavi kao sto vidis sve je logicno.Logicno je da neko drugi kupi, logicno da ga oduzmu, da ga daju drugom na koristenje ili na kraju logicno da je neko dosao u posed istog I ustedeo na tome.

(subota, 14. mar 2015, 14:16) - anonymous [neregistrovani]

Umesto

Da se oruzje oduzima i od onih koji imaju dozvolu a koji su labilne osobe ono se daje dozvola za oruzje kao da ima malo ubistava u Srbiji.

(subota, 14. mar 2015, 11:39) - robin hud [neregistrovani]

dozvola za oruzje

Dobio sam dozvolu za nabavku oruzja sa tetivom(luk) a kad sam isto nabavio i redovno prijavio na ulasku u Srbiju policija mi isto oduzela.Moze li mi neko objasniti ima li tu logike?

(subota, 14. mar 2015, 10:16) - anonymous [neregistrovani]

Razlog

Ova legalizacija se sprovodi samo da bi drzava registrovala oruzije i kako bi im ubuduce naplacivala taksu za drzanje oruzija.