Читај ми!

Tri brata - dva generala i pukovnik

Tri brata iz iste kuće - dva generala i jedan pukovnik. A i pukovnik bi dostigao rang generala da nije bio u sukobu sa vojnim ministrom, pričaju potomci porodice Dimitrijević. Deo dugo čuvanih uspomena i porodične baštine iz vremena Velikog rata poklonili su Vojnom muzeju, kao amanet za budućnost.

Dimitrijevići su borci iz Balkanskih i Velikog rata. Sećanja na njih, decenijama je čuvala, uglavnom, porodica. Milivoje kaže, da sa ponosom nosi ime dede generala.

 

"Ceo život živim sa pričom o deda Milivoju, čika Velji i čika Milanu i to su porodične priče. S kolena na koleno prenosimo i moj sin je vaspitavan u tom duhu Prvog svetskog rata", kaže Milivoje Živanović, unuk genrala Milivoja Dimitrijevića.

I na zidovima kuće u centru Beograda nalaze se fotografije iz tog doba. Jedan deo građe poklonjen je vojnom muzeju, a jedan je svrstan u arhivu svetske kulturne baštine jedinstvenog Elektronskog arhiva Prvog svetskog rata, "Europeana 1914-1918", gde su svoje porodične istorije ispričali žitelji 18 evropskih zemalja.

"Ova kuća je zidana zahvaljujući dedi, njegovoj, majci, baki i to je njihovo vlasništvo bilo, ta tri brata su podigli ovu kuću i u temelje zgrade stavili albanske spomenice", nastavlja Živanović.

Milivoje ne bi preživeo prelazak preko Albanije da nije bilo kučeta Arapčeta koje mu je grejalo noge. A porodična legenda kaže i sledeće:

"Na proboju Solunskog fronta, kada se Kajmakčalan probijao, on je dao savete vojvodi Mišiću. Iako je njegov pretpostavljeni bio vojvoda Stepa Stepanović on se kao pukovnik tada obratio Mišiću i on je te savete prihvatio. To je čisto jedna taktička vojnička priča. Zahvaljujući Milivoju slomljen je otpor Bugara i Austrougara i onda ga je jednom prilikom, na jednoj večeri vojvoda Mišić pohvalio i potapšao dedu po ramenu", priča Milivojev unuk.

Divizijski i brigadni generali, konjički pukovnik i komandant Dvora, braća Dimitrijevići, ratovali su od 1912. do 1920. godine. Za svoja junaštva dobili su najveća srpska, ali i francuska i ruska odlikovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара