Decenija bratskih odnosa Beograda i Čikaga

Da Beograd i Čikago imaju dosta sličnosti, piše u rezoluciji koju je konzulu Srbije u Čikagu uručio Ram Emanuel, gradonačelnik i jedan od najbližih saradnika američkog predsednika Baraka Obame.

Gradonačelnik Čikaga Ram Imanuel uručio je konzulu Republike Srbije u Čikagu Dejanu Raduloviću rezoluciju povodom desetogodišnjice uspostavljanja bratskih odnosa Beograda i Čikaga.

Čikago ima bratske odnose sa 28 svetskih gradova, među kojima su i Pariz, Toronto, Moskva i Šangaj. Ceremonija je održana pred zasedanje gradske skupštine.

"Zaista divan povod. Rezolucijom grad Čikago izražava spremnost za dalje razvijanje odnosa sa Beogradom i sa Srbijom. U poslednjih deset godina imali smo dosta značajnih aktivnosti između dva grada, uglavnom na polju kulture, obrazovanja i verujemo da u narednom periodu možemo više da uradimo. Postoje značajni potencijali i značajne mogućnosti da se unapredi saradnja", kaže konzul-žeran Dejan Radulović.

U rezoluciji se ističe da se Čikago ponosi partnerstvom sa Beogradom i dugom tradicijom prijateljstva i saradnje sa Srbijom.

Navodi se da su stanovnici Čikaga i danas fascinirani Nikolom Teslom, sinom srpskog pravoslavnog sveštenika, čiji su nagrađivani izumi korišćeni da se osvetli svetska izložba u Čikagu daleke 1893. godine.

Istice se i da Beograd i Čikago imaju puno sličnosti, elegantnu arhitekturu, bogat noćni život i tople i srdačne stanovnike.

"Smatram da je ova rezolucija izuzetno pozitivna i da je ovo veoma lep gest Čikaga prema Beogradu u godini kada slavimo deset godina zbratimljenih odnosa", ističe konzul Radulović.

Ram Emanuel je više godina bio šef kabineta Bele kuće i smatra se jednim od najuticajnijih političara u Americi.

Srbi žive u Čikagu još od kraja 19. veka a današnja rezolucija koju je izdao gradonačelnik Ram Imanuel je još jedna potvrda toga da se doprinos srpske zajednice veoma ceni preko Atlantika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво