Prepolovljen broj oglasa za prodaju nekretnina

Svako ko oglašava nekretninu mora da ostavi lične podatke, kažu u oglasnoj kompaniji. Ako neko prijavi lažnog vlasnika ili lažnu agenciju, koji prodaju da bi uzeli proviziju, prijavljenima se zabranjuje postavljenje novih oglasa a takav oglas se briše.

Prema Zakonu o posredovanju u prometu nekretnina, samo posrednik sa ugovorom o prodaji ili vlasnik mogu da daju oglas. Tržišna inspekcija je kontrolisala primenu tog zakona i za nekoliko meseci broj oglasa za prodaju nekretnina je - prepolovljen.

Uprkos tome, agencije smatraju da će ove godine, zabranom rada nelegalne konkurencije, ubrzati i povećati promet.

"Manje agencije, one koje su to usput radile koje se nisu time ozbiljno bavile, one su se ugasile ili se prosto više ne oglašavaju. Imamo situaciju da je sada pad u broju oglasa 30 do 50 odsto oglašenih nekretnina", ističe Katarina Bogdanović iz Halo oglasa.

U agencijama kažu da su oglašavani i nepostojeći stanovi, da bi se javili kupci i tako došlo do posla. Veliki broj oglasa usporavao je prodaju, jer je davao lažnu sliku kupcima da mogu da nađu bolje rešenje, za manje novca.

"Mi očekujemo da u narednom kvartalu, prvom kvartalu 2015. godine promet nekretnina, broj realizovanih transakcija poraste, zato što će se ljudi brže odlučivati da kupe nekretninu, jer će u ponudi imati samo nekretnine koje su oglašene sa pravom cenom", rekao je Nenad Đorđević iz Klaster nekretnina.

Tržišna inspekcija je samo u periodu od 20. oktobra do 30. novembra izvršila 168 inspekcija i podnela 15 prijava protiv firmi posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.

"Devet odsto privredih subjekata je u prestupu. To je jako dobar rezultat i pokazuje da kodeks poslovanja i napori grupacije posrednika pri Privrednoj komori, na edukaciji posrednika, daju dobre rezultate", kaže Željko Stojanović, savetnik u Ministarstvu trgovine.

U toku je polaganje ispita prve grupe od 719 polaznika za profesionalne agente, što će povećati sigurnost u prometu nekretnina. Oni će biti zvanično upisani u registar licenciranih agenata Ministarstva trgovine, koji će preko interneta biti dostupan svim građanima, koji žele da provere s kim posluju.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво