Читај ми!

Štrajk prosvetara, kome zvono zvoni?

Uprkos apelu nadležnih da prosvetni radnici štrajkuju u zakonskim okvirima, neke škole u Srbiji danas su ipak bile prazne zbog odluke sindikata da na jedan dan obustave rad. Umesto toga, protesti u više gradova.

Glavni zahtevi sindikata su kolektivni ugovor, platni razredi, izuzeće od smanjenja plata i novi zakon o obrazovanju. Prema nepotpunim podacima sindikata, od 1.768 škola, oko 350 nije radilo.

Statistika nadležnih je drugačija – totalna ili delimična obustava rada bila je u 212 škola.

"I oni koji nisu članovi sindikata su u štrajku. To nije po zakonu, to je jedan vid građanske neposlušnosti", kaže Ostoja Jokanović iz OŠ "Vuk Karadžić" u Čačku.

U Rasinskom okrugu nije radila 21 škola, u Nišu oko 30. Direktori između dve vatre. Kažu, nije im bilo lako ovih dana. Svaka odluka izgledala im je kao pogrešna.

"Mogu da se posvađaju sa sindikatima, ili da pokuša da se uvede svađa u kolektiv, ili da vodi školu u štrajk", kaže Aleksandar Veljković, direktor Elektrotehničke škole u Nišu.

Roditelji, čini se, imaju sve manje strpljenja, pa i razumevanja.

"Kraj je polugodišta i knjižice, da li će to da se podeli, videćemo. Uopšte mi se ne sviđa", kaže jedan roditelj.

U Beogradu, međutim, većina škola radila je uobičajeno.

"Nema obustave, nema skraćivanja časova, što ne znači da ne podržavamo, ali su jedinstveni u tome da danas bude nastave što je, svakako, dobro za učenike i roditelje jer je kraj i polugodišta i kalendarske godine", kaže Zlatko Grušanović iz OŠ "Vuk Karadžić".

U većim gradovima, protesti na trgovima. Sa beogradskog – na Trgu Nikole Pašića – i zaključak štrajkačkog odbora: đaci na kraju ovog polugodišta neće dobiti knjižice.

"Sve ocene će biti zaključene u odeljenju, učenici će znati ocene, ali nećemo održati odeljenska veća, jer je to mesto gde se verifikuju ocene, i samim tim neće biti podeljene ni knjižice", kaže Dragan Matijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Današnja obustava rada je bila nezakonita, kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i poručuje da će učenici dobiti ocene.

"Poziv na obustavu nastave je neodgovoran potez sindikata. Škola postoji zbog đaka. Tačka. Sve ono što narušava taj osnovni postulat zbog čega mi uopšte imamo školu nije nešto čime treba da se bavi škola. To znači da ne možemo da tolerišemo da bilo ko ne zaključi ocene", ističe Verbić. 

Ministar ponovo podseća direktore na odgovornost koju imaju i upozorava ih da što pre nastave školsku godinu na najbolji mogući način, uključujući i brzu nadoknadu časova. Sindikati pak najavljuju da će i sutra biti skraćeni časovi.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво