Читај ми!

Iz Srbije godišnje ode 32.000 ljudi!

Svake godine više od 32.000 ljudi ode iz Srbije. Statistika govori da najveći broj naših sugrađana odlazi u Nemačku. U Austriju svake godine odlazi više od 4.000 osoba, zbog čega ne čudi podatak da je svaki deseti stanovnik Beča – Srbin. Slovenija je treća na spisku najpoželjnijih država za naše sugrađane.

Sa najboljim ocenama i na osnovnim i na master studijama, tražio je posao u Srbiji skoro godinu dana. Đorđe Lukić, ekonomista, svoju šansu sada vidi van granica naše zemlje.

"Ako ste jednostavno ambiciozni i želite da izvučete maksimum iz sebe, onda posle tražite maksimum i od drugih, a samim tim to podrazumeva maksimum i od tržišta. Ako ovde nemate uslove onda tražite gde možete da se usavršite na pravi način", kaže ekonomista Đorđe Lukić.

A da bi se usavršilo, iz Srbije godišnje u inostranstvo ode više od 700 visokoobrazovanih ljudi, podaci su Zavoda za statistiku. Pre četiri decenije, sa diplomom fakulteta u inostranstvo je odlazilo dva odsto emigranata. Danas je taj broj porastao na 15 procenata.

"Svakako da ima negativne implikacije kako na ekonomskom tako i na demografskom i intelektualnom nivou u Srbiji. To je jedan veliki gubitak", kaže Snežana Lakčević iz Republičkog zavoda za statistiku.

Statistika tako govori da smo dobili bolju obrazovnu strukturu među onima koji su otišli van granica zemlje nego među onima koji su ostali.

"Napadnuti ste sa dve strane, nemate dovoljnu reprodukciju za obnavljanje stanovništa, i odlaze oni koji nose tu reprodukciju, nose i ekonomski prosperitet tako da je za zemlju poput naše to izuzetno veliki izazov u narednom periodu", kaže demograf Vladimir Nikitović.

Najveći broj diplomaca odlazi sa završenim ekonomskim fakultetom, medicinskim, stomatološkim, elektrotehničkim. Paradoks je da upravo za ovim stručnjacima vapi i naše tržište rada. Jedino što bi moglo da ih zadrži jeste posao.

"Nacionalna služba za zapošljavanje ima mere aktivne politike zapošljavanja u ranijem periodu, to su bili programi stručne prakse, prve šanse, programi stručnog osposobljavanja, tu su i tehnike za traženje posla, predstavljanje poslodavcu kao što su motivacioni treninzi", kaže Desanka Mihajlović Kovač iz NSZ-a.

Sličnim projektima, kažu, i ubuduće će pokušavati da potrebe tržišta predstave onima koji traže posao. Ponuda će, nadaju se, biti bolja od one u inostranstvu.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи