Vreme je za zamenu guma!

Mnogi vozači 1. novembar dočekuju sa zebnjom. Od tog dana, kada je na kolovozu sneg ili led, obavezne su zimske gume, koje za prosečan automobil, sa montažom, koštaju oko 200 evra.

Vozačima je jedna od mogućnosti da ne voze u vreme padavina ili da kupe polovne zimske gume, koje mogu biti "mačka u džaku" i još lošijeg kvaliteta nego već postojeće, letnje. Dilema je mnogo, a iz Uprave saobraćajne policije upozoravaju vozače da će se zakon striktno sprovoditi.

Na tržšitu ne vlada euforija kao prošlih godina. Naši vozači navikli su na nova pravila pa tako mnogi od njih imaju po dva para guma i redovno ih menjaju.

Nema ni gužve, kažu u vulkanizerskim radnjama, a najveće probleme predstavljaju pneumatici koji se kupuju na buvljim pijacama i od preprodavaca, upola cene.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da za zimske gume nije važna samo dubina šare, već i starost.

Vlasnik Auto-servisa "Gudalović" Milan Đurić kaže da mnoge gume ne mogu da montiraju jer su one izobličene, a to, kako upozorav, direktno utiče na bezbednost.

U ovlašćenim servisima upozoravaju vozače da moraju imati odgovarajuće pneumatike i da je montaža starih mač sa dvostrukom oštricom.

"Najbolje je kupovati nove gume jer smo tad sigurni da su one proizvedene ove ili prošle godine", kaže Dušan Cincar iz servisa "Auto-Čačak".

U MUP-u u kažu da će postupati u skladu sa zakonom.

"Zakon je jasan - u periodu od 1. novembra do 1. aprila, u slučaju padavina, snega ili leda na kolovozu vozači su dužni da na sva četiri točka imaju zimske gume, dubine šare najmanje pet milimetara", kaže načelnik Saobraćajne policije Srbije Vladimir Rebić.

Što se tiče izbora guma, jedna od mogućnosti su i takozvane M PLUS S gume koje su pogodne za lošije vremske prilike ali one su kompromis o kojeme stručnjaci imaju podeljena mišljenja.

Leti su suviše "kabaste" i bučne, brze se troše, a zimi kod velikog snega nisu kao gume sa kramponima.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво