Čitaj mi!

Muke povratnika u Istok

Posle deceniju i po, u opštinu Istok u Pećkom okrugu vratio se tek svaki deseti Srbin od više od 9.000, koliko ih je bilo do 1999. godine. Većina pokušava da počne novi život u okolnim srpskim selima. A u centru varoši je nekoliko povratnika i sveštenik s porodicom.

Iznad Istoka dominiraju stene i planinski vrhovi koji tom metohijskom kraju, čuvenom po kvalitetnoj pijaćoj vodi, daju poseban izgled.

U podnožju plodna ravnica, kroz koju teče Istočka reka. U naselju Ljug, ruševine i uglavnom prazne povratničke kuće.

"Vratili smo se 2006. godine. Bilo je teško izaći u centar, na pijacu, ali smo se postepeno navikavali. Trebalo je imati srce da izađeš", kaže Novica Antić iz Ljuga.

Kažu, ništa nije kao pre. Privikavanje teško pada i jednoj i drugoj strani.

"Lakše nas prihvataju, ali još ima velike mržnje", kaže Ranko Ljušić iz Ljuga.

Iako je pre nekoliko godina u centru Istoka obnovljeno 46 kuća, albanska zajednica nije dopustila da se Srbi vrate.

Porodica Popović, koja nije uspela da obnovi kuću, prošla je mukotrpan put do povratka.

"Alternativu smo našli u selu Osojanu, kupili smo plac i tu smo napravili kuću", kaže Ivan Popović iz Osojana.

"Mi danas od Srba povratnika imamo 141 zaposlenog koji prima platu od države Srbije, a imamo tri zaposlena koji primaju platu od tzv. privremenih institucija Kosova. To samo po sebi govori da nismo dobrodošli", kaže Mališa Đurić, predsednik Privremenog organa Opštine Istok.

U centru Istoka, Crkva svetih apostola Petra i Pavla. Crkveni kompleks obezbeđuje jedan policajac, a sveštenik s porodicom živi u parohijskom domu.

"Kuće se naprave, ljudi dođu, budu izvesno vreme i odu, iz razloga što niko nije spreman da se žrtvuje i živi u ovakvim uslovima", kaže Nebojša Sekulić, sveštenik.

Na uzvišenju, manastir Gorioč iz 14. veka. Monahinje su zbog sigurnosti ogradile imanje od 22 hektara. Manastir danonoćno nadgleda kosovska policija.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 18. okt 2014, 22:49) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo tuga

Zalosno sto svet tolerise vandalizam.