Čitaj mi!

Prekinut štrajk policije

Posle deset dana, prekinut je štrajk policije. Sutra nastavak razgovora o zaključivanju novog kolektivnog ugovora za pripadnike MUP-a, dogovoreno na sastanku ministra Nebojše Stefanovića sa predstavnicima Nezavisnog sindikata policije.

Članovi pet policijskih sindikata, koji su u ponoć prekinuli štrajk, tokom jutra razgovarali su s ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Ministar Stefanović rekao je da se nada da će se problemi u budućnosti rešavati isključivo socijalnim dijalogom, saopštio je MUP.

"Sutra ćemo nastaviti razgovore o zaključenju novog kolektivnog ugovora za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova. Očekujem da do kraja oktobra završimo razgovore i sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata potpišemo kolektivni ugovor" rekao je ministar Stefanović nakon sastanka.

Ministar je istakao da problemi očigledno postoje, bilo da je reč o isplati zaostalih troškova ili uniformama koje godinama nisu kupovane.

"Pokušaćemo da jedan deo problema rešimo do kraja godine. Deo uniformi biće podeljen po planu koji je dogovoren, a razgovaraćemo i o isplati zaostalih troškova. Verujem da će policajci shvatiti u kakvom je stanju država i zašto nije moguće nešto uraditi u punom obimu, iako bih to voleo. Finansijska situacija nije takva zbog ove Vlade, ali trudićemo se da pokažemo pripadnicima policije šta realno možemo da uradimo" poručio je ministar.

Predsednik Nezavisnog sindikata policije Velimir Lukić nakon sastanka izrazio je zadovoljstvo u ime svih policijskih službenika što je nastavljen socijalni dijalog.

"Dogovorili smo realizaciju naših zahteva i mislim da će svi posle štrajka i nastavka dijaloga biti veoma zadovoljni" zaključio je Lukić.

Pet policijskih sindikata prekinulo je u ponoć štrajk, koji je bio započet, uz poštovanje minimuma procesa rada, 26. septembra.

Uz očuvanje sadašnjeg nivoa plate koja je smanjena pre dva meseca za 4.000 dinara zahtevi štrajkača su i produženje Posebnog kolektivnog ugovora do potpisivanja novog, kao i isplata zaostalih naknada za dolazak i odlazak sa rada.

Štrajku su se osim članova Nezavisnog sindikata policije bili priključili i članovi Sindikata srpske policije, Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, Sindikata vatrogasaca, kao i Sindikata ujedinjene policije.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. okt 2014, 17:17) - Aleksandar [neregistrovani]

Zamena teza

Pošto vidim da niste upoznati, da Vas upoznam
Po zakonu o Državnim službenicima i nameštenicima , kao i Zakonu o policiji, policijski službenici moraju imati plate veće za 30-50% više od ostalih državnih službenika. Jedini razlog zbog kojeg su policiji isplaćivali "pomoć" koja nije oporezovana je upravo taj što i sa tih 10 000 dinara nije ispunjen zakonski uslov. Da bilo ko od policajaca tuži državu, dobio bi je da sudu.
Tako da, jeste. Definitivno je reč o smanjenju plate !

(ponedeljak, 06. okt 2014, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

zloupotreba

Ni drugi drzavni organi nisu dobili povecanje u to vreme a jedino ste vi dobijali sve to vreme po 1oooo dinara stoje protivno pravu, a ostali nisu strajkovali i zato nisu nista ni dobili.

(ponedeljak, 06. okt 2014, 13:56) - anonymous [neregistrovani]

policija

Taj dodatak na platu,kao sto kazete, policija je primala unazad nekoliko godina bas iz razloga sto im se oko 5-6 godina nije povecavala plata. Niti jedan procenat. treba jos reci da ta pomomoc nije prolazila kroz pio , sto je opet islo na stetu policijskih sluzbenika.

(ponedeljak, 06. okt 2014, 11:06) - anonymous [neregistrovani]

10.000,-


nisu plate smanjene vec od dodatka koji su primali plate su im povecane za 6.000 din.

(ponedeljak, 06. okt 2014, 08:54) - Ucene [neregistrovani]

Kako svima po 4000 dinara?

Ovo su ciste ucene. Kako je moguce da se svima plate smmanje po 4000 dinara?
Ili su to neki bonusi na plate, zasto se ne kaze da to nisu plate vec neki bonusi sto ih je uveo prethodni ministar ? Da li se na tih 4000 dinara uplacuju obaveze PiO i zdrastevno osiguranje i porey na to?

(ponedeljak, 06. okt 2014, 08:31) - Sasa [neregistrovani]

Pitanje

Jesu li prihvaceni zahtevi policajaca?

(ponedeljak, 06. okt 2014, 08:19) - anonymous [neregistrovani]

Jordan

Ova vest je dokaz da u MUP-u ima razumnih ljudi, koji će kroz dijalog sa ministrom naći obostrano prihvatljvo rešenje.