Читај ми!

Parada ponosa, dan posle

Dan posle održavanja Parade ponosa, organizatori, predstavnici domaćih i međunarodnih institucija ocenjuju da je veoma značajno to što je manifestacija prošla bez incidenata, kao i da je država ispunila svoju ulogu.

Predstavnik organizatora Parade ponosa Boban Stojanović ocenio je da je Prajd, kome je, kako je rekao, prisustvovalo oko 1.500 ljudi, bio uspešan i da veruje da je postojala politička volja za njegovo održavanje.

Stojanović je, na završnoj konferenciji za novinare, rekao da "posle svih nastojanja, uzevši u obzir i onu 2001. godinu, čije su slike i snimci kružili desetak godina, i 2010. godinu, koja je prošla neslavno u kontekstu nasilja, možemo biti zadovoljni onim što se dešavalo juče", prenosi Tanjug.

Stojanović je podsetio da je Prajd protekao bez većih incidenata, a da je policija preventivnom akcijom sprečila veće nasilje.

Prema procenama organizatora, Paradi je prisustvovalo između 1.000 i 1.500 ljudi, koji su uspeli da uđu, a Stojanović smatra Paradu uspešnom uprkos velikom broju policajaca.

Na pitanje zbog čega je ove godine Parada mogla da se održi za razliku od prethodnih godina, Stojanović je rekao da veruje da je stvorena politička volja za to, odnosno da je, kako kaže, "na izvestan način razbijena sprega između nasilja i institucija koja je postojala prethodnih godina."

"Juče se pokazalo da država može kad hoće", rekao je Stojanović, koji smatra i da se pokazalo da država u potpunosti može da kontroliše i nasilnike i huligane.

"Dajemo plus državi nakon jučerašnjeg Prajda gde smo bili svi zajedno, koordinisanim radom u prethodnih nekoliko meseci, koji je uključivao i nas kao organizatore i ljude iz najviših krugova vlasti", naveo je Stojanović.

Predstavnik organizatora Goran Miletić rekao je da su neki od zahteva počeli da se ispunjavaju i pre održavanja Prajda, kao što je zahtev o procesuiranju onih koji krše zakone i Ustav, primetivši saopštenje Prekršajnog suda koje se pojavilo dan pre održavanja Prajda.

Miletić je rekao da će komisija raditi zajedno sa organizatorima Prajda na dekleraciji protiv homofobije, o čemu je bilo reči na zajedničkoj sednici skupštinskih odbora za ljudska i manjinska prava i za evropske integracije.

Organizatori su zahvalili i medijima koji su doprineli da se kreira atmosfera tolerancije i koji su dan po održavanju manifestacije objavili "Može i ovako".

Kada je reč o političarima, Miletić je rekao da su svi na pravi način osudili netoleranciju, nasilje i homofobiju izrazivši nadu da će to biti slučaj cele godine.

Na skupu je rečeno i da je najveći zadatak za državu i organizatore da se održi kontinuitet Prajda.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je velika stvar što je Parada ponosa prošla bez ozbiljnih incidenata, prenosi Tanjug.

"Država je pokazala ono što je bila dužna da pokaže. Dakle, mi možemo da budemo veoma različiti, ali svi smo građani ove zemlje. Možemo da se borimo, da ne volimo, da različito gledamo na svet, da imamo različite sisteme vrednosti, ali bilo ko ko se pozove na svoje pravo, a pritom ne krši zakon, ne sme biti suočen sa ugrožavanjem, maltretiranjem, napadom, pretnjama", rekao je Šabić novinarima.

Istakao je da je država dužna da te osobe zaštiti i da je država to juče i uradila.

"Iskreno se nadam da ćemo u neko dogledno vreme svi zajedno bitno drugačije gledati na te stvari", rekao je Šabić.

Upitan da prokomentariše incidente koji su se juče dogodili, Šabić je istakao da ne misli da je njegov posao da se na to osvrće, ocenjujući da je sva sreća što je takvih incidenata bilo malo.

Beogradski sindikat policije i policijskih starešina (BSPPS) saopštio je da je mirnim održavanjem Parade ponosa, potvrđena ozbiljnost države, a pre svega policije, da odbrani pravo svakog građanina na iskazivanje sopstvene različitosti.

Kako se navodi u saopštenju BSPPS, juče se pokazalo da mirno održavanje Parade ponosa nije omeo ni štrajk pojedinih sindikata unutar policije, "jer su kolege shvatile da je odbrana glavnog grada, odbrana ustavnih prava pojedinaca u Srbiji, važnija, makar i za jedan dan, od postizanja sindikalnih ciljeva".

Taj sindikat je osudio kolege koje "šire neistine" da će štrajkači izgubiti posao.

BSPPS je istakao da je urađen izuzetno dobar posao kako bi Parada ponosa prošla mirno što će, kako se dodaje, imati veoma pozitivne efekte u Evropskoj uniji i našem zauzimanju zasluženog mesta u toj zajednici naroda.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da je zadovoljan zbog mirnog održavanja Parade ponosa u Beogradu, ističući da je to pitanje poštovanja osnovnih ljudskih prava.

Kirbi je ponovio da je srećan zato što su tokom jučerašnjeg dana Beogradom mogli da prošetaju i oni koji podržavaju Paradu ponosa, ali i oni koji imaju drugačije mišljenje.

"Sve se događalo u atmosferi koja je u Srbiji svakog dana sve bolja", zaključio je američki ambasador.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи