Čitaj mi!

Sporazum o policijskoj saradnji u novembru

Saradnju policija Jugoistočne Evrope treba ojačati, a sporazum o tome bi trebalo da bude potpisan u novembru u Beogradu, istakanuto je u Hagu na generalnoj skupštini Asocijacije šefova policija Jugoistočne Evrope.

Vanrednoj generalnoj skupštini Asocijacije šefova policija Jugoistočne Evrope (SEPKA), koja je održana u sedištu Agencije EU za policijsku i pravosudnu saradnju (Evropol), predsedavao je direktor srpske policije Milorad Veljović, prenosi Tanjug.

Na inicijativu srpske delegacije i uz podršku Evropola, "usvojeni su Memorandum o razumevanju i Smernice o budućem radu SEPKA, koji bi zvanično trebalo da budu potpisani u novembru na sastanku u Beogradu".

Cilj je "da se saradnja policija Jugoistočne Evrope u narednom periodu još više ojača, tako što će se formarati nova SEPKA kao strateško telo mreža šefova policija", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

"To telo imaće direktnu i neposrednu komunikaciju sa svim evropskim policijama, što će olakšati posao i MUP-u Srbije", navodi se u saopštenju.

Direktor srpske policije je na sastanku izneo strateške činjenice u radu SEPKE i predstavio godišnji plan aktivnosti, kao i predlog budućeg rada te asocijacije.

Sednici je prisustvovao i direktor Evropola Rob Vejnrajt, navodi se u saopštenju.

Evropol je kao Jedinica za borbu protiv droge počeo s aktivnostima 1994. godine, a njegov mandat postepeno se širio i od 1. januara 2002. obuhvata borbu protiv kriminala i terorizma.

Cilj Evropola je uspostavljanje bliske saradnje država članica u borbi protiv kriminala - preprodaje droga, ilegalnih imigrantskih mreža, trgovine ljudima, dečije pornografije, falsifikovanja novca, preprodaje radioaktivnih i nuklearnih materija.

broj komentara 0 pošalji komentar