Država čini sve da Povorka ponosa protekne mirno

Dva dana uoči Povorke ponosa u Beogradu, država i organizatori skupa kažu da čine sve da okupljanje protekne mirno. Policija upozorava da će, ako bude nasilja, primeniti najdrastičnije mere. Grad Beograd traži od vlasti da zaštite učesnike Povorke, sve Beograđane, i spreče uništavanje gradske imovine.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić upozorio je da će protiv svih onih koji se tokom Povorke ponosa, 20. septembra budu nasilno ponašali biti preduzete najdrastičnije mere i dodao da će policija na toj manifestaciji obezbeđivati javni red i mir.

Podsećajući da je Vlada Srbije jasno saopštila da treba da se obezedi slobodno ispoljavanje jednakosti i različitosti, iz MUP-a pozivaju na uzdržavanje od nasilja. Kažu, učiniće sve da se očuvaju javni red i mir.

Organizatori najavljuju da će posle skupa, koji počinje u 11 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta, učesnici prošetati Vasinom ulucom, do Trga Republike, a zatim se Knez Mihailovom vratiti do Filozofskog fakulteta, gde će biti održan zabavni program.

Pitanje iznad svih ostalih sada je, kažu u Vladi, bezbednost građana, i poručuju da u nedelju moramo da vodimo računa kakvu sliku šaljemo u svet.

"Najvažnije je tog dana obezbediti red i mir, ma šta mi pojedinačno mislili o toj manifestaciji", rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić.

Ministar Ljajić je istakao da "nazovi patriote, koje sada pozivaju na kontra okupljanja, ne čine dobro zemlji".

Nova Srbija smatra da bi predsednik Srbije i kompletna Vlada trebalo da predvode Povorku, jer su podržali Zakon o zabrani diskriminacije.

Iz te partije poručuju da će, ako ne otkažu skup i tako izbegnu rizike, nadležne institucije morati da preuzmu odgovornost za ozbiljnu mogućnost ugrožavanja javnog reda i mira, bezbednosti građana i imovine.

Organizatore Povorke hrabri podrška ambasada Holandije, Britanije, Nemačke i Švedske, koja predsedava Evropskoj Uniji.

Kažu da će na skupu, u nedelju, biti i zaštitinici građana Republike, Pokrajine i Grada Beograda, predstavnici ministarstava za ljudska i manjinska prava i sport i omladinu, lideri pojedinih parlamentarnih stranaka, desetine stranaca koji žive u Srbiji, ali i oni koji će, samo zbog Povorke, doći u Beograd.

Nezapamćeno interesovanje javnosti i medija - više od 150 domaćih i stranih novinara, fotoreportera i snimatelja akreditovano je za beogradsku Povorku ponosa - potvrđuje da je skup u nedelju ispit demokratičnosti koji će, verujemo, društvo Srbije položiti, poručuju organizatori skupa.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи