Читај ми!

Ruski demineri "čiste" Srbiju

Iduće nedelje biće završena šesta etapa čišćenja terena oko Paraćina od zaostalih ubojnih sredstava, posle eksplozije u vojnom skladištu 2006. godine. Taj posao poveren je deminerima Sprsko-ruskog humanitarnog centra, čiji su helikopteri nedavno odleteli iz Niša, posle uspešno završene letnje sezone i velike akcije spasavanja iz poplavljenih područja Srbije.

Srpski i ruski demineri godinama rade zajedno. Ovih dana zavšavaju posao kod Paraćina i spremaju se za novu lokaciju, jer, kako rekoše, procenjuje se da je u Srbiji pod zaostalim kasetnim bombama još oko šest miliona kvadratnih metara.

"Do sada je očišćeno 448.000 metara kvadratnih. Ostalo je još oko šest hiljada kvadrata u ovoj fazi. Deminiranje radimo prvo mehanički, a potom i ručno", objašnjava zamenik načelnika jedinice za deminiranje Pael Arkadevič Judinski.

Komandir prvog tima Goran Ilić ističe da rade jedni pored drugih i da se površine dele tako da dobiju jednaku površinu po težini, da "skinu" isti broj mina.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije opremilo je Centar nejneophodnijom opremom za reagovanje u vreme poplava, zemljotresa, požara. Tu su ćebad, čamci, ronilačka odela, šatori, konezrvirana hrana, mobilne brane, agregati.

Ove godine u Niš su stigla terenska i vatrogasna vozila, kao i najsavremenija oprema sa daljinskim komandama za gašenje požara u nepristupačnim terenima

Anatolij Aleksandrovič Baškirev, prvi zamenik direktora Srpsko-ruskog humanitarnog centra, kaže da su u Obrenovcu spasili dve i po hiljade ljudi. "To je odgovor na pitanje da li je postojanje jednog ovakvog humanitarnog centra u Srbiji opravdano. Analiziramo dosadašnje akcije u regionu kako bismo bili još profesionalniji", kaže Baškirev.

Do nedavno na niškom aerodromu bila je stacionirana četvoročlana posada helikoptera koja je učestvovala u dopremanju humanitarne pomoći poplavljenima. U Srbiji kažu nisu prvi put, a kao pripadnici ruskog Ministarstva za vanredne situacije rade širom Azije i Evrope

"Kada posle pružene pomoći vidite da se ljudima vratio osmeh, onda znate da radite pravu stvar", rekao je član posade Jurij Ivanovič Koc.

Za dve godine postojanja Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, odavde se reagovalo u vanrednim situacijama ne samo u Srbiji, već i u zemljama u regionu. Gašen je požar u Bugarskoj, Crnoj Gori, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, a protekle zime, Slovenicma je poslato nekoliko agregata.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи