Čitaj mi!

Nova spomen-ploča novinarima nestalim na KiM

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije postaviće u četvrtak spomen-obeležje na srpskom i albanskom jeziku povodom 16 godina od otmice novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Orahovca.

Obeležje će treću godinu zaredom biti postavljeno na putu Velika Hoča–Zočište u opštini Orahovac, sa natpisom: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih", prenosi Beta.

UNS i DNKiM proteklih godina tražili su da nadležne kosovske institucije, Euleks i Unmik, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pokrenu i obnove istrage.

"Posle rušenja ploče u oktobru pretprošle godine, kosovska policija je tražila fotografiju obeležja radi sprovođenja istrage, ali rezultata još uvek nema", navodi se u saopštenju UNS-a.

UNS i DNKiM već dva puta su postavljali ploče, ali su ih nepoznate osobe rušile i odnele – prvi put u oktobru 2012. godine, a drugi krajem septembra 2013, nepunih mesec dana od postavljanja.

Đuro Slavuj i Slavko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha.

Prema podacima porodica, poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

Automobil u kojem su bili, plava "zastava 128", nikada nije pronađen.

Porodice Perenić i Slavuj do danas nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

Dva udruženja su podsetila da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji – novinara prištininskog Jedinstva i dopisnika Politike Ljubomira Kneževića, novinara Aleksandra Simovića, novinara redakcije Radio Kosova Marjana Melonašija, foto-reportera Momira Stokuće i novinara Maila Buljevića.

broj komentara 0 pošalji komentar