Preminuo istoričar Miroslav Svirčević

Istoričar Miroslav Svirčević, koji je preminio 10. avgusta, sahranjen je danas u 14 časova na Pančevačkom groblju.

Doktor Miroslav Svirčević radio je kao naučni saradnik Balkanološkog instituta SANU.

Svirčević je napisao brojne naučne radova, a iza njega su ostale i dve kapitalne knjige o istoriji lokalne samouprave u Srbiji i Bugarskoj, kao i neobjavljena knjiga na engleskom jeziku o Balkanskim ratovima.

Doktor Miroslav Srirčević je rođen 23. decembra 1970. godne u Beogradu. Osnovnu i srednju školu završio je u Pančevu, a na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1994. godine.

Posle sticanja stručnog zvanja diplomiranog pravnika, upisao je postdiplomske studije na katedri za pravnoistorijske nauke na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Magistarsku tezu pod nazivom "Odnosi između Doma lordova i Doma narodnog predstavništva u engleskom parlamentu (1832-1911)" odbranio je 31. marta 2000. godine.

Titulu doktora nauka stekao je odbranivši temu "Lokalna samouprava u Srbiji i Bugarskoj 1878-1914", 21. februara 2008. godina na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Svirčević se bavio proučavanjem razvoj savremenog libertarijanizma i Austrijske ekonomske škole. Bio je veliki je pristalica pravno-političke filozofije Fridriha Hajeka i ekonomske teorije Ludviga fon Misea.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 07. jan 2015, 14:44) - Zdenka Kejzar [neregistrovani]

Zrece,Slovenija

Bila mi je cast osobno upoznati dragog Miroslava i ugostiti ga u svom domu, upoznati ga sa svojom porodicom, kad je boravio na odmoru u Rogaskoj Slatini..bio mi je drag prijatelj, velik covek a takvi ne umiru nikada....mir i spokoj njegovoj dusi ,vecna mu slava!
Nikad te necemo zaboraviti dragi prijatelj!

Saznala sam danas ,posto se nije vise javljao ni na email,ni na telefon..tuzni smo i mi,velik je to gubitak za nas ,njegove i za njegove kolege naucnike.

Iskreno saucesce svima!

(sreda, 13. avg 2014, 08:29) - Геџа [neregistrovani]

Слава му

Изузетна личност.

(sreda, 13. avg 2014, 07:44) - Andrej [neregistrovani]

Vječnaja pamjat

Srećan put Miroslave, bila je čast poznavati te. Nedostajaćeš nam, pridružio si se mnogima koji su prerano otišli u naručje Tvorca. Nećemo te zaboraviti.

(sreda, 13. avg 2014, 00:28) - anonymous [neregistrovani]

:(

Почивај у миру :(

(sreda, 13. avg 2014, 00:08) - Jelena [neregistrovani]

Veliki ljudi ne umiru

Retko dobar i pametan čovek. Veliki Srbin i patriota. Njegove reči su svima jasne, a opet neponovljive.Srbija je izgubila pravog borca koji je bio uvek spreman perom da je brani.
Neka mu je večna slava.

(utorak, 12. avg 2014, 20:13) - Jovana [neregistrovani]

Vječnaja pamjat

Bila mi je čast poznavati ga. Već mi nedostaje, a i Srbiji će! Neka mu je večna slava!

(utorak, 12. avg 2014, 19:26) - anonymous [neregistrovani]

bez naslova

steta za takve ljude...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">