Читај ми!

Nema dvostruke pomoći iz javnih sredstava

Direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević kaže za RTS da će građani koji su od opštine već dobili novac za obnovu kuća oštećenih u poplavama od Vlade dobiti samo razliku do sume koja im pripada na osnovu kategorizacije.

Marko Blagojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da vlasnici objekata oštećenih u poplavama, prema odluci Vlade, ne mogu dva puta dobiti pomoć iz javnih sredstava.

"Kancelarija implementira državni program koji je Vlada usvojila i moramo da se vodimo onim što u državnom programu piše da ako je bilo koji korisnik javnih sredstava isplatio pomoć, da će Kancelarija isplatiti samo razliku između isplaćene i pomoći utvrđenim državnim programom obnove", kaže Blagojević.

Isplata novca građanima iz sredstava lokalne samouprave ispraznila je opštinske kase, ali Blagojević napominje da Kancelarija ne može da nadoknadi taj novac. To je problem koji opštine moraju da reše sa Vladom, poručuje Blagojević.

Na pitanje kako rešiti problem kada se na jednom placu nalazi više poplavljenih kuća, a dobija se odšteta samo za jednu, Blagojević ističe da je na opštinama da pronađu rešenje za takav problem.

Sa druge strane, vlasnici više potopljenih objekata, mogu dobiti pomoć za obnovu samo jednog. 

"Mi moramo da se koncentrišemo na centralni objekat u kojem ljudi žive. Nećemo isplaćivati štetu za sve objekte, već samo za onaj u kojem se živi", ponavlja Blagojević.

Neophodno je utvrditi koji je to zaista objekat u kojem je čovek živeo pre majskih poplava, ali Blagojević napominje da ima mnogo opcija za rešavanje takvih situacija. Sve zavisi od lokalne samouprave.

Blagojević potvrđuje da su nerešena pravna pitanja kamen spoticanja u bržoj dodeli pomoći.

"Ono što je potrebno jeste da bude utvrđena veza između osobe koja je vlasnik i objekta", kaže Blagojević.

Svestan je da postoji više građana kojima su poplave uništile dokumenta kao dokaz o vlasništvu kuće.

"Pratimo situaciju pomno. Videćemo u kojoj meri ima takvih slučajeva u populaciji kojoj treba nadoknaditi štetu", kaže Blagojević i ponavlja da postoji više načina da se vlasništvo nad objektom dokaže – kupoprodajni ugovor, ugovor o doživotnom izdržavanju ili testament.

Naveo je primer opština u kojima lokalne vlasti kontaktiraju sudove i urgiraju da se neki predmeti brže završe, kako bi mogla da budu izdata rešenja za dodelu pomoći.

Blagojević kaže da je saglasan sa predsednikom Nikolićem, koji nije zadovoljan tempom obnove.

Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja ima dovoljno kapaciteta, ali je neophodno da se ceo proces ubrza, zaključio je Blagojević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво