Nekompletna radna grupa

Radna grupa, koja priprema nacrte novih medijskih zakona, održala je prvi konsultativni sastanak. RTS saznaje da su, iako najavljeni, predstavnici bliski vlasti istupili iz radne grupe, uz obrazloženje da nisu zadovoljni brzinom i načinom na koji Ministarstvo kulture želi da uvede promene u medijsku sferu. Iz ministarstva poručuju da se sa zakonima ne žuri i da neće trpeti političke pritiske.

Iako najavljeni, u grupu nisu ušli savetnici predsednika Borisa Tadića i ministra Mlađana Dinkića za medije - Nebojša Krstić i Igor Avžner. Kako RTS nezvanično saznaje, oni nisu bili zadovoljni načinom na koji ministarstvo kulture priprema nove zakone - netransparentno, bez javne rasprave i brzo.

Pomoćnik ministra kulture, Dragan Janjić međutim, tvrdi da se sa zakonima neće žuriti kao i da će radna grupa biti otvorena za sugestije svih zainteresovanih na koje će se zakoni i odnositi.

"Zahtevi za brze tj. apsolutno brze promene su dolazili iz političkih krugova. Mi smo ozbiljni ljudi i nikako ne možemo prihvatiti da se stvari rade na brzinu. Plan Ministrstva kulture je sledeći - pre javne rasprave biće organizovani posebni sastanci odnosno slušanja sa RRA i sa  medijskom industrijom i sa novinarskim udruženjima, i sa RTS i sa predstavnicima Saveta za nacionalne manjine i Ministarstvom za nacionalne manjine. To treba da se desi pre nego što počne uopšte rasprava i pre nego što bude završen nacrt zakona. Dakle, na taj način smo predvideli uključivanje svih zainteresovanih", kaže Dragan Janjić.

U radnoj grupi koja će pisati zakone, nema predstavnika RRA, OEBS, a kao ni mnogih novinarskih udruženja. Janjića deo javnosti zato optužuje da lobira za nevladin sektor, jer su neki od članova radne grupe direktno ili indirektno vezani za nevladine organizacije. On, međutim, tvrdi da nije ničiji lobista, i da činjenica da je advokat TVB92 član radne grupe neće uticati na to da zakon na bilo koji način pogoduje intresima te kuće. Jedan od članova radne grupe je i pravnica Vesna Dabić, koja je 20 godina radila kao novinar, a u grupi je kao jedan od predstavnika sudstva.

"Praktično je bilo priče samo o tome šta bi bio zadatak radne grupe, kojim bi se principima rukovodila i koji bi bili kratkoročni i dugoročni ciljevi u izmenama i donošenju nekih novih medijskih zakona. Ja jesam čula da je bilo nekih članova koji su u međuvremenu odustali od rada u toj radnoj grupi, međutim, detalje ne znam i ne zanimaju me. Ja sam sasvim sigurna da su članovi ove grupe profesionalci i eksperti koji će doprineti da naši zakoni budu usaglašeni sa evropskim ali i svakako primenjivi u našim uslovima", kaže Vesna Dabić, porparol Vrhovnog suda Srbije.

Početak zvaničnog rada Radne grupe uslediće kada ministar kulture Nebojša Bradić potpiše odluku o njenom formiranju. Od grupe se očekuje da napravi predlog zakona o elektronskim komunikacijama i zakona o medijima, koji su najavljeni kao najhitniji, a čije se donošnje najavljuje za godinu do godinu i po dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара